Lemondhat a holland kormány

2012. április 23. 13:52

A hétfői válságtanácskozásról kiszivárgott információk szerint a holland kormány döntött lemondásáról. Mark Rutte kormányfő délután találkozik Beatrix királynővel.

2012. április 23. 13:52

Sajtóértesülések szerint lemondásáról döntött a holland kormány  hétfői válságtanácskozásán, amelyet azt követően hívtak össze, hogy a múlt hét végén eredménytelenül fejeződtek be a tárgyalások a kisebbségben lévő kormánypártok és eddigi külső támogatójuk, a szélsőjobboldali Szabadságpárt között a szükséges további költségvetési megtakarításokról. Hivatalos forrásból közvetlenül a rendkívüli kormányülést követően csak annyit közöltek, hogy Mark Rutte miniszterelnök délután találkozik Beatrix királynővel. 

A kormány lemondását minden bizonnyal előre hozott választások követik Hollandiában. Az idén és jövőre összesen további 16 milliárd eurós megtakarításról folytatott megbeszélések több hetes tárgyalást követően omlottak össze a kormányt alkotó liberális VVD és kereszténydemokrata CDA pártok, valamint a PVV között, mert az utóbbi populista, euroszkeptikus vezetője, Geert Wilders elutasította a szerinte Brüsszel nyomására születendő intézkedések utolsó tervezetét. Wilders — akinek pártja sokak számára meglepően jól szerepelt a legutóbbi választásokon — már korábban úgy nyilatkozott, hogy most új választások kiírása lenne a megfelelő megoldás. A tárgyalások után Rutte kormányfő is elismerte, hogy ez tűnik „logikus” lépésnek.

Hollandia az euróövezetben az egyik leghangosabb szószólója a gazdasági szigornak. A pótlólagos megtakarításokra ugyanakkor szüksége van ahhoz, hogy államháztartási hiányát az előírt európai uniós küszöb, 3 százalék alá szorítsa. Amennyiben ez elmarad, veszélybe kerülhet a — jelenleg legmagasabb — nemzetközi hitelminősítői besorolása is. Mark Rutte a hét végén egyértelműen jelezte azt is, hogy mielőtt a kormány távozik, mindenképpen szeretné elfogadtatni a parlamenttel a takarékossági intézkedéseket. Ehhez várhatóan elsősorban az ellenzék vezető ereje, a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) támogatását kellene megnyernie — utóbbi korábban már átsegítette nehéz helyzeteken uniós ügyekben, és értésre adta: hajlik a szigor támogatására. Mindenesetre az előre hozott választások kiírását sürgette szombaton több ellenzéki párt is, köztük a PvdA, a zöldek és a szintén erős Szocialista Párt. Az új választások legnagyobb veszélye, hogy hosszú ideig tartó belpolitikai bizonytalanság veheti kezdetét: Hollandiában az elmúlt tíz évben négyszer tartottak általános választásokat, de egyetlen kormány sem tudott négy évig megmaradni.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nomine
2012. április 23. 15:40
egy kis megszorítást kellett volna bevezetni, kb. megszűnik a kormány -na szép nálunk lassan a demokrácia fog megszünni -de nem azért mert mi náculunk - hanem csak azért mert amióta demokrácia van azóta CSAK megszorítások vannak...
raoul renier
2012. április 23. 14:43
Izé... ez véletlenül nem az a híresen toleráns és liberalizált ország, ahol minden a lehető legnagyobb rendben folyik, és amit a mi honi ballib megmondóembereink folyton példaképül állítanak a szerencsétlen, buta, benácult magyar társadalom elé? Exportálni kéne őket Hollandiába, ott folytassanak ajvékoló kampányt a köztársaság megmentése érdekében...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!