Matolcsy szerint Európa bajban van

2012. április 26. 12:27

A Heti Válaszban írt könyvrecenziójában Amerikai és Európa váláságáról elmélkedik a gazdasági miniszter. Matolcsy György utal arra, hogy aligha vethető Magyarország szemére, ha szeretne kimaradni egy esetleges összeomlásból. A miniszter szerint jól jöhet még a magyar példa.

2012. április 26. 12:27

Charles Murray: Coming apart című könyvének a jóléti állam összeomlására vonatkozó megállapításairól írt Heti Válaszban megjelent könyvrecenziójában Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter szerint megrendültek Amerika alapértékei, mert a jóléti állam azt is eltartja, aki képes dolgozni, de nem akar. Matolcsy szerint Európa viszont még ennél is nagyobb bajban van, hiszen azoknak is megadja a jólétet, akik önhibájukból nem tartják fenn magukat – idézi a Hírszerző Matolcsyt.

Szerinte Európa országai már akkor megindultak az összeomlás felé, amikor nagyra nőttek a deficitek és megugrott az államok, családok adóssága. Szerinte ezt az eurózóna déli sávjának költségvetési csődje már nyíltan kifejezi, máshol egyelőre rejtett a válság, de ha a déli államokat nem lehetne benntartani az eurózónában, akkor az északi országok is bajba kerülnének, és nyílttá válna ez a rejtett csőd. Írt arról is, hogy erős euró mellett nem lennének fenntarthatóak a jóléti államok. Egy ilyen helyzet gyors pénzügyi és társadalmi összeomlással járna, nyomában politikai válsággal. Matolcsy szerint aligha vethető szemükre, hogy Magyarország szeretne kimaradni ebből.
 
Utalt arra is, hogy a kormány csökkenti az államadósságot, a deficitet, kiveszi a családokat a devizaadósság-csapdából, erősíti a munka ösztönzését, és elismeri a gyerekvállalást. „Miért is baj, ha felelősséget állítunk a szabadság mellé?” – kérdezi, majd zárásként azt írja: még jól jöhet a magyar példa.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2012. április 26. 18:23
"Egy probléma három fázison megy keresztül, mire elismerik valósként. Először nevetségesen hat, azután harcolnak ellene, végül magától értetődőnek tartják." (Schopenhauer) Ez a magyar kormány (és Matolcsy) gazdaságpolitikájára vonatkozóan többé-kevésbé igaz.
Korhely
2012. április 26. 17:09
Matolcsy, mint Virág elvtárs: "Nem szeretnék most az imperialisták bőrében lenni". Ez hülye!
Secnir
2012. április 26. 13:30
"Utalt arra is, hogy a kormány csökkenti az államadósságot, a deficitet, kiveszi a családokat a devizaadósság-csapdából, erősíti a munka ösztönzését, és elismeri a gyerekvállalást. " ennek egyelőre csak matolcsy látja a nyomát, más nem. "„Miért is baj, ha felelősséget állítunk a szabadság mellé?” – kérdezi," miért, ki a felelős ezért?
bmucsai
2012. április 26. 13:27
Tetszik a globalnyikok örjöngése, valószínűleg jól csinálhat valamit. Érveket nem látok csak örjöngést. Ami a jövőt illeti, csinálhat bármit Matolcsy, nem rajta múlik. Nem tudom hogyan tudnánk megúszni az euro bedőlését, mert a Ft is euro alapú. A Ft csak nagyon drága euro. Mióta a döglött lovat áttolták az óceánon a gazdaság meredeken zuhan a semmibe. Az eu adminisztráció mindent megtesz az európai gazdaság felszámoláasa érdekében. A különféle lobbi érdekek kiszolgálásának eredője az önfelszámolódás irányába mutat. (legyen az tyúkketrec, vagy import brazil csirke, vagy az ipar kitelepülése délkeletázsiába) Lehet szidni a kormányt, de csak idő kérdése és eltűnünk a lefolyóban. A csatornában persze a patkányok (globalnyikok ) az urak. Türelem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!