Radikálisokat vettek őrizetbe a Putyin-ellenes tüntetés után

2012. március 10. 18:16

A tervezettnél egy órával korábban, békésen ért véget az orosz elnökválasztás eredménye elleni szombati tüntetés a moszkvai Novij Arbaton, ezután pedig az engedély nélkül akcióba lépő radikálisokat őrizetbe vette a rendőrség.

2012. március 10. 18:16
A Parnasz mozgalom társelnöke, Vlagyimir Rizskov záró beszédében politikai reformokat, valamint új parlamenti és elnökválasztást követelt. Rizskov 25 ezer főre becsülte a tisztességes választásokért szervezett megmozdulás résztevőinek számát, a rendőrség tízezer főről számolt be. 
 
Az utóbbi hónapok nagyszabású, több tízezer résztevővel zajló akcióihoz képest kisebb tömeget megmozgató ellenzéki tüntetést követően az egyik szervező, a Baloldali Front radikális párt a tiltakozás folytatásra szólította fel híveit. Vezetőjét, Szergej Udalcovot és néhány további aktivistát a rendőrség már az engedély nélküli akció közben őrizetbe vette. 
 
Hivatalos közlés szerint összesen 25 embert vett őrizetbe a rendőrség a moszkvai spontán akciók során. Először azon nacionalisták közül vittek el egyeseket, akik részt vettek a Novij Arbat sugárúton tartott ellenzéki nagygyűlésen, de utána engedély nélkül felvonultak a Sztarij Arbaton, valamint többeket a külön akciót hirdető baloldali radikálisok közül. A Puskin téren egy Udalcov kiszabadítására toborzó fiatalembert is lefogtak a rendőrök, fehér szalagos társai azonban folytatták a tiltakozó akciót. 
 
A parlamenten kívüli ellenzék a Novi Arbaton tartott megmozdulással arra akarta felhívni a figyelmet, hogy szerinte az elnökválasztás eredményét meghamisították. A Választók Ligája képviseletében felszólalt Dmitrij Oreskin neves politológus, és kijelentette: Putyin hivatalosan megállapított moszkvai eredménye jobb a valóságosnál. Szerintük csupán 40 százalékot ért el a 46,95 helyett. A hozzájuk beérkezett jegyzőkönyvek szerint minden szavazókörben legalább 300 voksot hozzátettek a megválasztott államfő szavazataihoz - mondta.
 
Kszenyija Szobcsak népszerű televíziós műsorvezető arra szólította fel az ellenzéket, hogy „pozitív programot” dolgozzon ki a politikai berendezkedés megváltoztatására. Udalcov egy héttel Putyin beiktatása előtt, május elsejére milliós tüntetésre hívta a résztvevőket. A Vesztyi FM rádiónak adott nyilatkozatában pedig cáfolta, hogy az ellenzék megosztott volna. 
 
Szergej Parhomenko újságíró, a Választók Ligája egyik alapítója, a szombati ellenzéki tüntetés egyik szervezője ugyanakkor közölte: a tiltakozó akciók három hónapos ciklusának vége. Alekszej Makarkin Kreml-közeli politológus, a Politikai Technikák Intézete kutatóközpont alelnöke szerint az ellenzékre válság és nem egymillió tüntető vár.
 
Moszkván kívül az ország több városában tartottak tiltakozó akciót a különböző ellenzéki mozgalmak. Nyizsnyij Novgorodban két engedély nélküli megmozdulást is feloszlatott a rendőrség, több mint hatvan tüntetőt őrizetbe vett. Szentpéterváron sem kaptak engedélyt akcióikra a tüntetők, és szintén hatvan embert vittek el a rendőrök. Kazanyban egy mintegy százfős csoport követelt tisztességes választásokat. A szervezők arról is döntöttek, hogy megalakítják népgyűlésnek nevezett szervezetüket.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. március 11. 11:28
Ki az, aki Oroszországban "radikális"? És ki az, aki ezt megállapítja? Ha már egyszer őrizetbe akarja venni....
korona
2012. március 11. 08:42
Az "ellenzék" nyugatról lefizetett banda. Ilyenek voltak a líbiai "lázadók" is. A Rothschild&Goldman Sachs nem tűri, hogy rajtuk kívűl is működjön egy másik pénzvilág a földön. Keveset tartóztattak le. Szibéria feltáratlan, gazdag tája várja a munkaerőt ! Éljen Putyin! Már csak benne a fehér ember reménye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!