Joachim Gauck a többpárti jelölt a német államfői tisztségre

2012. február 20. 07:32

Angela Merkel kancellár vasárnap este Berlinben jelentette be: Joachim Gauck evangélikus lelkészt, keletnémet polgárjogi harcost, a volt NDK állambiztonsági iratait kezelő hivatal első vezetőjét közösen jelöli a Német Szövetségi Köztársaság elnöki tisztségére a konzervatív-liberális kormánykoalíció az ellenzéki szociáldemokratákkal és Zöldekkel.

2012. február 20. 07:32

Joachim Gauck evangélikus lelkészt, keletnémet polgárjogi harcost, a volt NDK állambiztonsági iratait kezelő hivatal első vezetőjét jelöli a Német Szövetségi Köztársaság elnöki tisztségére a konzervatív-liberális kormánykoalíció az ellenzéki szociáldemokratákkal és Zöldekkel közösen – jelentette be vasárnap este Berlinben Angela Merkel kancellár, a kereszténydemokrata CDU elnöke. Merkel hangsúlyozta: Gauck munkásságának központi témája a szabadság és a felelősség, és ez őt, aki ugyancsak az NDK-ból származik, „minden különbözőség ellenére” összeköti a jelölttel. A szabadság mindkettőjük vágya volt, és ez „1989/90-ben teljesült” – mondta Merkel a berlini kancellári hivatalban Joachim Gauckkal, valamint a bajor konzervatív CSU, a liberális FDP, a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek vezetőivel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Joachim Gauck kiemelte: a háború idején született és diktatúrában nőtt fel, most pedig egy szabad ország államfője lehet. Hangsúlyozta: „nem Superman és nem hibátlan ember”, és igyekszik majd megszolgálni a megelőlegezett bizalmat. Elmondta: munkája során törekszik majd meggyőzni a németeket arról, hogy „egy jó országban élnek, amelyet lehet szeretni”. Sigmar Gabriel, a legnagyobb ellenzéki erő, az SPD elnöke az előző szövetségi elnök, Christian Wulff pénteki lemondására utalva hangsúlyozta: „minden jó, ha jó a vége”.

Philipp Rösler, az FDP elnöke azt hangsúlyozta, hogy „új kezdet” lehetőségét jelenti Gauck közös jelölése. Az új államfő - akit majd március 18-án választanak meg - helyreállíthatja majd a tisztség „megroppant tekintélyét”. Horst Seehofer, a CSU elnöke, bajor kormányfő kiemelte: pártja kezdettől fogva a konszenzus lehetőségét kereste a jelöltkeresés folyamatában. Joachim Gauck kiválasztása „jó döntés Németország számára – mondta. A Zöldek részéről Claudia Roth társelnök aláhúzta: Gauck „elnyerte az emberek szívét” 2010-ben, amikor a Zöldek és az SPD közös jelöltje volt az államfőválasztáson, ez pedig „fontos előfeltétel” ahhoz hogy „jó szövetségi elnök” legyen. Cem Özdemir, a párt török bevándorló családból származó társelnöke azt hangsúlyozta, hogy Gauck a politikai szférán túl, a társadalom egészében is széles körű támogatást élvez, és ennek révén előmozdíthatja a bevándorlók integrációjának ügyét.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
novara
2012. február 20. 11:28
Merkel elsőre pártbéli vetélytársát Wulff-ot hozta helyzetbe,és helyezte nyugiba az államfőséggel. Bebukta. Most konszenzus alapján jelölt. Figyelemre méltó. A párhuzam is...
sóhivatalnok
2012. február 20. 11:00
Ez nagyon kínos lesz. Minden hivatalos találkozón nyilvánosan meg fogja kérdezni, hogy Magyarország mikor tesz végre rendet az ügynökaktákban. (Sok német ügyet sem lehet lezárni a magyar szálak nélkül).
tarackos
2012. február 20. 09:15
Ennyi. Egyetlen hétvége alatt meg van a konszenzus. Igaz, ez a forradalmi tempóhoz lassú hiszen hol van ez a fénysebességhez...
trespass
2012. február 20. 08:40
Milyen érdekes, hogy a németek találtak valakit, aki mindenkinek megfelel. Lehet, hogy a konszenzus megkeresése (is) a sikerük titka?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!