Véglegesítették az állandó stabilitási mechanizmust

2012. január 24. 09:35

Megállapodtak az euróövezet pénzügyminiszterei abban a szerződésben, amely szerint még idén létrejön a zóna stabilitását biztosító állandó mechanizmus.

2012. január 24. 09:35

Megállapodtak az euróövezeti országok pénzügyminiszterei (Eurogroup) hétfőn annak a szerződésnek a szövegében, amely szerint még idén létrejön a zóna stabilitását biztosító állandó mechanizmus (ESM). A szöveg egyik újítása, hogy az elvben összesen akár 500 milliárd eurós pénzügyi támogatás nyújtására képes mechanizmust csak olyan országok vehetik igénybe, amelyek ratifikálják a fokozott pénzügyi fegyelemre vonatkozóan készülő paktumot is. Az ESM a jelenlegi ideiglenes eszközt (EFSF) váltja fel júliustól, de még az utóbbi is érvényben marad jövő nyárig. 

A hétfői megállapodáshoz információk szerint meg kellett győzni Finnországot, hogy tegyen le követeléséről, miszerint a mechanizmus igénybe vételével kapcsolatos döntések csak egyhangúlag születhetnek meg. Ehelyett több mint négyötödös (pontosan 85 százalékos) többségre lesz szükség, illetve bizonyos esetekben rendelkezésre áll egy kimaradási lehetőség is egy-egy döntésből. A mechanizmus állandó tőkéje 80 milliárd euró lesz, ezt a benne részt vevő országok öt év alatt adják össze gazdasági súlyukat tükröző elosztásban. A szerződést várhatóan a jövő hónapban írják alá, és azt követően a részes államok parlamentjeinek ratifikálniuk is kell.

Nem sikerült viszont megállapodniuk a minisztereknek a görög államadósság magánhitelezők általi átütemezésének egyes részleteiről. Az Eurogroup a brüsszeli források szerint további tárgyalásokat tart szükségesnek a hitelezők, valamint a görög kormányzat között a jelenlegi értékpapírokat felváltó újak – jelenleg 4 százalékosra tervezett – kamatairól és néhány más részletéről. Így ebben a témában várhatóan csak a jövő hónapban születik megegyezés. Ezzel együtt a piacok derűlátóbbá váltak a megállapodást illetően, és késő este javult az euró árfolyama a dollárhoz képest.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizipipa
2012. január 24. 11:47
Az egyhangú döntéshozatal pont azért volt alapelv, hogy néhány nagy összefogva ne szavazhassa le a kicsiket (persze véletlenül sem a saját érdekei szerint). Na, ennek a felszámolása történik meg akkor, ha ezt tényleg elfogadják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!