WL: Elbizonytalanította az EU-t Gyurcsány a Nabucco-ügyben

2011. szeptember 12. 09:08

A Nabucco-ügyben szervezett csúcstalálkozótól való távolmaradását fontolgatta az uniós energiaügyi biztos, és más uniós tisztségviselőket is erre buzdított. A WikiLeaks által kiszivárogtatott táviratokból kiderül, az EU-t elbizonytalanított a Gyurcsány-kormány taktikázása a vezeték ügyében.

2011. szeptember 12. 09:08

A Nabucco-projektben érintettek képviselői számára rendezett, 2009. január végi budapesti Nabucco-tanácskozástól való távolmaradását fontolgatta az uniós energiaügyi biztos, Andris Piebalgs, és más uniós tisztségviselőknek is azt tanácsolta, ne menjenek el a csúcsra - állítja egy, az európai uniós amerikai követségen íródott, a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai távirat. A 2009. január 12-i, az Európai Bizottsághoz közel álló forrásra hivatkozó irat szerint Piebalgs magyar belpolitikai csatározásoktól tartott. A brüsszeli távirat szerint Magyarország Nabucco-nagykövete, Bayer Mihály úgy vélte, Jozias van Aartsen, az Európai Bizottság Nabucco-ügyi koordinátora terjesztheti a Nabucco-csúcs körüli magyarországi politikai megosztottságról szóló „városi legendát”.

A budapesti amerikai nagykövetség egy nappal később úgy reagált: az EU értesülései tévesek, és „a találkozó széles, többpárti támogatást élvez Magyarországon”. Kóka János akkori magyar gazdasági miniszter egy 2007. novemberi távirat tanúsága szerint azt felelte April Foleynak, hogy az EU Nabucco-ügyben tanúsított hozzáállása csalódást keltő.

Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök 2007 márciusában az International Herald Tribune-nak nyilatkozva „álomnak” nevezte a Nabuccót - mondván, Magyarországnak nem álmokra, hanem projektekre van szüksége -, és gyakran találkozott Vlagyimir Putyin akkori orosz elnökkel. A kormányfő 2008. júliusi közép-ázsiai, Nabucco-ügyben tett körútjával azt akarta demonstrálni, hogy a magyar kormány nem csupán beszél a vezetékről, hanem tesz is érte. Egy táviratból kiderül: az EU-ban nagyon rossz visszhangja volt az útnak, „feltűnősködésnek” tekintették.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tunde04
2011. szeptember 12. 13:42
207 március végén volt az amikor egy konferencián orbán azt mondta, h a magyar állam magatartása az energiapolitikában példátlan, hiszen leértékeli a közép-ázsiai térséget, tagadja e téren az orosz állami befolyást, és leértékeli az EU és a Nabucco gázvezeték lehetőségeit. ezen a konferencián volt az, h igor szavolszkij szót kért és beszólt orbánnak. "megértettük egymást?" és persze több újság is beszámolt erről a konferenciáról de a nagykövet szemétkedését nem említette meg. http://www.vg.hu/vallalatok/energia/orban-beszolt-az-oroszoknak-ok-neki-majd-a-litvanok-is-az-oroszoknak-167393 gyurcsány ebben az időszakban többször is volt az oroszoknál, és volt amikor titokban találkoztak és csak utólag derült ki. ebben a mutyiban nem csak gyurcsány és kóka sáros, hanem az oroszok is vastagon.
gross
2011. szeptember 12. 12:24
Önmagában az önállóskodás nem baj, ha kellő haszonnal jár - és uniós tagtársaink elveit és érdekeit sem sérti túlságosan nagy mértékben. A South Stream ilyen volt? Nem tudom.
Honfi-fi
2011. szeptember 12. 12:20
Figyi tapírarc ! Figyi mánnnn ! Bazi jó rakottkumplit csináltam.
mélyszittya
2011. szeptember 12. 12:05
helyesen: felttébb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!