Kína bátor lépéseket vár Európától

2011. szeptember 14. 09:29

Bővítené európai befektetéseit Kína, cserébe az európai vezetőknek „bátor lépéseket” kell tenniük - jelentette ki Ven Csia-pao kínai kormányfő szerdán.

2011. szeptember 14. 09:29

Kína bővítené európai befektetéseit, de cserébe az európai vezetőknek „bátor lépéseket” kell tenniük, mindenekelőtt el kell ismerniük, hogy Kína piacgazdaság - jelentette ki Ven Csia-pao kínai kormányfő szerdán, az északkelet-kínai Dalianban, a Világgazdasági Fórum tanácskozásán. A vezető egyúttal hangoztatta véleményét, miszerint az Egyesült Államok és Európa le fogja küzdeni gazdasági nehézségeit. Ven Csia-pao hozzátette: most a legfontosabb megakadályozni az euróövezeti államadósság-válság továbbterjedését.

Kína régóta követeli piacgazdasági jellegének nemzetközi elismerését, amely a nemzetközi kereskedelmi jogban a mostaninál kedvezőbb elbánást jelentene Kína számára kereskedelmi vitákban. A kínai kormány elkötelezett a viszonylag gyors gazdasági növekedés fenntartása és a hazai fogyasztás növelése mellett, ily módon segítve a világgazdaságot - hangsúlyozta a kínai kormányfő.

A Dow Jones hírügynökség által közölt elemzői vélemények a kínai elnök szavaiból arra következtettek, hogy Kína egyelőre nem siet az euróövezeti állampapírok jelentősebb vásárlásával.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2011. szeptember 15. 07:49
Kína bátor lépéseket vár Európától 30 éve még megmosolyogták volna. Ma már ez az etalon!
Honfi-fi
2011. szeptember 14. 13:50
Kína bátor lépéseket vár Európától -------------------------- Merkel, lépjen be a kínai komminista pártba. Csak ennyit kérnek...
gross
2011. szeptember 14. 13:37
Multilaterális alapon már megállapodtak a WTO keretein belül, hogy 2016-ban Kína megkapja a market economy státuszt. Most csak azt szeretné, hogy bilaterális alapon ezt a fejlett országok önkéntes alapon hamarabb ismerjék el a saját kereskedelmi jogukban.
Honfi-fi
2011. szeptember 14. 11:45
Mégis csak működik az a kommunizmus?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!