Ausztria a magyar mentőcsomag ellen lobbizik

2011. szeptember 12. 14:50

Az osztrák bankokat félti Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter a magyar devizahiteleseket érintő kedvezményes törlesztési lehetőségektől. Véleménye szerint az elképzelés az Európai Unió alapelveit is sérti.

2011. szeptember 12. 14:50

A magyarországi devizahitel-állományban az osztrák bankok mintegy hatmilliárd euró erejéig érintettek. Az a magyar bejelentés, hogy e hiteleket kedvezményesen lehetne visszafizetni nagyon érzékenyen érinti az osztrák bankokat - idézik osztrák médiaforrások a Brüsszelben tartózkodó Michael Spindelegger osztrák külügyminisztert. Ausztria álláspontját a külügyminiszter a szintén Brüsszelben tartózkodó Martonyi Jánossal is közölte.

Osztrák médiaforrások szerint Spindelegger úgy ítéli meg: a devizahitelesek gondjainak megoldására kidolgozott magyar elképzelések sértik azokat az alapokat, amelyekre az EU épül, így azt az elvet, hogy a magángazdaságban megkötött szerződéseket be kell tartani.

Értesülések szerint osztrák részről felvetették, hogy az Európai Bizottságnak esetleg lépnie kellene, és hogy az ügyben az Európai Bírósághoz lehetne fordulni. Az osztrák külügyminiszter állítólag felszólította Werner Faymann kancellárt, hogy beszéljen az ügyről Orbán Viktor magyar kormányfővel.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2011. szeptember 12. 21:40
Teccenek nekem az osztrákok, az osztrák állam mennyire kiáll a két osztrák magáncégért. Valahogy eszembe jut, ha ennyire figyel az állam az osztrák magáncégekre, talán nem csak az ÖMV-nek, hanem Ausztria kormányának is volt egy kis része abban, hogy a MOL részvények egy jelentős része átkerült a szovjet, pardon orosz államhoz. Namármost ez Magyarországnak 500.000.000.000 forintjába került. Úgyhogy talán be kellene számítani a két összeget. Valószínűleg járna nekünk még néhány száz milliárd forint. Annyit nem hallottunk osztrák részről, hogy bocs magyarok, de hát üzlet volt. Mint kultúrnemzet, azért a magyarok mondhatnák azt, hogy bocs sógorok, de hát a létünkért küzdünk.
sky.net
2011. szeptember 12. 19:00
a bizniszcsótányok hogy szaladoznak az eu hoz ... áramolhattok szabadon picsába innen mi a gond ? : itt ez van végre ...és nem eléggé
Trükkök Százai...
2011. szeptember 12. 18:30
Ennek semmi köze a kedvezményhez. Jogos követelés, és örüljenek, hogy csak ennyi.
duzur
2011. szeptember 12. 17:45
Én egy hálátlan polgára vagyok Ausztriának, mert habár hozzám mindig rendesek voltak, én soha nem tudom megállni, hogy ne tegyem öket a helyükre. Legutóbb társaságban nagyon helyeselték a finn pénzügyminiszternö kemény álláspontját, miszerint csak akkor adnak további segélyt a görögöknek, ha azok a szigeteiket adják oda, ha nem sikerül rendbe tenni az adósságaikat... Erre megkérdeztem kedvesen mosolyogva, hogy ugye ha Ausztria növeli tovább az adósságait, akkor pld. Schönbrunnt adhatjuk oda... Ilyesmit persze el se tudnak képzelni, mert ugyebár az osztrák gazdaság megingathatatlan... Jelenleg épp egy óriási korrupciós botrány kellös közepén tart ez a minta-ország...De aki azt hiszi, hogy máshol különbek az téved.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!