Szlovákia: Nincs megállapodás a kettős állampolgárságról

2011. július 12. 16:53

A pozsonyi külügyminisztérium keddi bejelentése szerint nincs megállapodás Magyarország és Szlovákia között a kettős állampolgárság szabályozásáról szóló egyezményről. Heizer Antal szerint komoly gondot okoz, hogy Magyarországon a szlovák kérdés nem szerepel a legfontosabbak között.

2011. július 12. 16:53

Heizer Antal, posztjáról távozó pozsonyi magyar nagykövet Bumm.sk hírportálnak adott interjújában úgy fogalmazott, az utóbbi években keletkezett magyar-szlovák konfliktusok kiindulópontjai többnyire nem Magyarországon voltak, azokért inkább a szlovák állam és állampolgárai közötti viszony felelős. A diplomata szerint az utóbbi öt évben válságközeli helyzetek is kialakultak bizonyos szituációk kapcsán. Heizer Antal hozzáfűzte: komoly gondot okoz az is, hogy míg Szlovákiában állandóan napirenden van a magyar kérdés, addig Magyarországon a szlovák kérdés nincs a legfontosabbak között.

„Magyarország a kisebbségek kollektív jogai mögött áll, míg Szlovákia az individuális jogokat szorgalmazza. Ezt a konfliktust feloldani nagyon nehéz, mindkét megközelítésre vannak európai példák” - mutatott rá Heizer Antal az interjúban.

A pozsonyi külügyminisztérium keddi bejelentése szerint nincs megállapodás Magyarország és Szlovákia között a kettős állampolgárság szabályozásáról szóló egyezményről. A szlovákiai közleményben az olvasható, hogy levelet kaptak Németh Zsolt magyar külügyi államtitkártól, aki új tárgyalásokat tart szükségesnek. „Szlovákia kezdeményezni fogja ezeket a tárgyalásokat” - közölte a szlovák külügyminisztérium sajtóosztálya.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Julio Salazar
2011. július 13. 09:33
Nem is értem a kérdés tót részről való ilyetén felvetését ?! Hisz minden tót eleve a Szent Korona alattvalója, tehát magyar állampolgár. Mi itt a probléma ???
magnamater
2011. július 12. 17:21
"Szlovákiában állandóan napirenden van a magyar kérdés, Magyarországon a szlovák kérdés nincs a legfontosabbak közt" Magyarra fordítva: Szlovákiában üldözik a magyarokat, Magyarországon senki sem bántja a szlovákokat. Amikor megvonták a szlovákok a felvidéki magyaroktól az állampolgárságot, semmit se gondolkoztak rajta - a kettős állampolgárság ma miért okoz nékik ekkora gondot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!