Fizetésképtelenné válhat az USA

2011. július 30. 11:10

Továbbra sem tudnak megállapodásra jutni az állami adósságplafon felemeléséről az Egyesült Államokban. Az ellenzéki republikánus többségű képviselőház által elfogadott javaslatot a demokrata irányítású szenátus elvetette. Amennyiben a két párt nem hajlandó az együttműködésre, az amerikai kormány augusztus 2-án fizetésképtelenné válik.

2011. július 30. 11:10

Tovább folytatódik a vita az adósságplafon felemeléséről az Egyesült Államokban. A nagyhatalom demokrata többségű szenátusa 69-41 arányban leszavazta az ellenzéki republikánusok által uralt képviselőházban 218-210 arányban elfogadott kompromisszumos javaslatot. Ugyanakkor a dokumentum alsóházi elfogadása után az a republikánus párt hivatalos álláspontjává vált az adósságplafon emelésével kapcsolatban hetek óta folytatott küzdelemben, amelyben ha nem születik meg a kompromisszum, az amerikai kormány augusztus 2-án fizetésképtelenné válik.

 
John Boehner, az USA republikánus házelnöke a párt ultrakonzervatív tagjainak lázadása miatt csütörtök éjjel még kénytelen volt visszavonni a szavazásra beterjesztett tervezetet. A Tea Party mozgalom tagjai ugyanis a javaslatban szereplőknél jelentősebb megszorításokat akartak elérni. „Itt az ideje, hogy ez a kormány és az ellenkező oldalon ülő párt is letegyen valamit az asztalra” - nyilatkozta a politikus.
 
A kongresszus által korábban meghúzott, jelenleg 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafon emelése nélkül a kormánynak választania kell majd, hogy a külföldi hiteltörlesztéseket vagy a belföldi költségvetési kiadásokat akarja-e teljesíteni. Ha a felek nem jutnak megállapodásra, az Egyesült Államok elveszíti az AAA kategóriájú hitelminősítését. A kudarc várható gazdasági hatását vetíti előre, hogy a Dow Jones-index pénteken már hatodik napja csökkenőben volt.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2011. július 31. 10:46
"..valós érték alatt a munkát és az általa előállított értéket értem, mert a spekuláció semmilyen értéket nem termel." Ez végső soron csak egy ideologikus közhely, mely arra jó, hogy elfogult és rosszhiszemű laikusok kezébe "érveket" adjon. (Aztán, ha véletlenül hatalomra jutnak - pl. M. - akkor lesz a ne mulass...) Természetesen a pénz mögött valós érték van, csak ahhoz, hogy a kettő egymásra találjon - a "spekuláció" révén - az állandóan változó piacon VAGY válságok, VAGY tudatos politika kell. VAGY tudatos politika ÉS tompított és elhúzódó hatású válság...
Honfi-fi
2011. július 31. 08:09
AA+, meg BBB-, meg CCC besorolások. Pont minta melltartó méretek. Az nem lehet, hogy nincs is válság, csak vmelyik szakértő mellényult és egy melltartó árús szórólapját elemezte?
Back2theUK
2011. július 30. 20:42
Az USA-ban 40 millió hajléktalan van (ez minden 9-10. ember) A legnagyobb szakadék szegény és gazdag között :USA. Szeresd,imádd :csak éppen mivel nincsenek kapcsolataid velük , a hajléktalanok közé fogsz tartozni . A dolár mint menekülő valuta? Hol,mikor ? 30 éve talán.. Kuvaiti Dínár,Gibraltári font az menekülővaluta. Dollár, ugyan...
kukagyerek
2011. július 30. 20:42
Ez az obama gyerek, az Árpádsávos zászló előtt pózol, tehát náczy!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!