A külföldieket is büntethetik majd a közutakon

2011. július 07. 18:35

Megkezdődtek az intézkedések annak érdekében, hogy az Európai Unió területén belül külföldi állampolgároktól is be lehessen majd hajtani a komoly közúti kihágások után járó büntetéseket. Az ügy folytatása egyelőre az egyes tagállamokra van bízva, így az akár 2011-ig is elhúzódhat.

2011. július 07. 18:35

Az Európai Parlamentben elhangzott javaslatok nyomán a külföldi állampolgároktól is be lehet majd hajtani a komoly közúti kihágások után járó büntetéseket. Az elképzelések szerint az uniós polgárok és gépjárművek azonosíthatóak lennének más államok hatóságai számára is, vagyis a tagországok illetékes szervei lehetőséget kapnak az elektronikus adatcserére egymás között. Az ügy folytatása egyelőre az egyes tagállamokra van bízva, a direktíva ugyanis nem harmonizálja sem a kihágások mibenlétét, sem az értük adható büntetést, sem a behajtás menetét.

Egy külföldi sofőr háromszor gyakrabban vétkezik a szabályok ellen, mint egy helyi lakos. Az új szabályoknak elrettentőenek kell lennie és meg kell változtatnia az autósok viselkedését. Sokan még mindig azt hiszik, hogy külföldön nem vonatkoznak rájuk a szabályok. Nekik üzenek, hogy nagyon is vonatkoznak és mi be is fogjuk ezt tartatni” - nyilakozta a direktívával kapcsolatban Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke.

A javaslatot akár már néhány héten belül elfogadhatják az egyes tagországok kormányai, innen azonban két éves periódus szükségeltetik ahhoz, hogy a hazai jogszabályokba implementálják az uniós direktívát, vagyis legjobb esetben is 2013-tól léphetnek életbe az új szabályok.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Honfi-fi
2011. július 08. 08:09
6 éve belementem a trafipaxba Münchenben, Amszterdamban, és Meissenben is. Akkor fossak, hogy most kikükdik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!