Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Román bírálat a Külügynek

2011. június 21. 18:45

A gyulafehérvári polgármester sajnálatosnak nevezte a helyi katolikus teológiai intézet magyar rektorának bántalmazását, a román külügyminisztérium viszont nem tartja helyénvalónak a magyar külügyminisztérium reagálásának nyelvezetét.

2011. június 21. 18:45

Mircea Hava gyulafehérvári polgármester a sajtónak adott nyilatkozatában sajnálatos és szerencsétlen esetnek minősítette a rektor néhány nappal ezelőtti bántalmazását. A Gyulafehérvárt felkereső Füzes Oszkár nagykövet kifejezte reményét, hogy nem volt magyarellenes jellege az incidensnek. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerint a gyulafehérvári római katolikus teológiai intézet rektorának bántalmazása nem csak a bántalmazott személye ellen irányult, hanem az erdélyi magyarság egészét érinti.

A bukaresti külügyminisztérium ugyanakkor a Mediafax hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a magyar külügy reagálásának nyelvezete „nem helyénvaló, ellentétes a két ország közötti közvetlen politikai párbeszéd nyitottságának szellemével”.

Román fiatalok szombaton este baseballütővel megverték Oláh Zoltánt, a gyulafehérvári római katolikus teológiai intézet rektorát, aki le akarta fényképezni az egyház épületeit kövekkel dobáló fiatalokat. A támadók a teológia egyik alkalmazottjának a férjét is leütötték, majd a földön fekvő embert rugdosták. Az illető a rektor segítségére akart sietni.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aromó
2011. június 22. 09:27
Nagy a csönd a liberálisoknál is. Most miért nem hallom, hogy ájrópa segíts?
radix
2011. június 21. 19:25
a nyitottság szellemével a baseball-ütő ellentétes
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!