Görögország elfogadta a megszorításokat

2011. június 29. 16:05

A görög parlament elfogadta az ötéves megszorítási tervet, mellyel összesen 24,8 milliárd eurót szeretnének megtakarítani. A szakszervezetek sztrájkolnak, zavargásokra is sor került. Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök szerint „nincsen B-terv”.

2011. június 29. 16:05

A görög parlament szerdán megszavazta a 28,4 milliárd euró értékű megszorításokról szóló csomagot. A csomagot 155 támogató és 138 ellenző szavazattal fogadták el. A 155 tagú szocialista frakció egy tagja nemmel szavazott, ám egy ellenzéki képviselő is támogatta a kiigazításokat. A nemmel szavazó szocialista képviselőt kizárták a pártból.

Evangelosz Venizosz pénzügyminiszter szerint Görögországnak nincs más lehetősége, mint végrehajtani az ötéves megszorítási programot, időt kell nyernie az országnak. Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök leszögezte: „Nincsen B-terv, legalábbis olyan nincs, amely érdekünkben állna”. A kormányfő szerint „két választás van: vagy változtatunk, vagy egy katasztrófával kell szembenéznünk”.

A megszorítási csomagok parlamenti vitája alatt országos lakossági tiltakozáshullám alakult ki. A szakszervezetek 48 órás általános sztrájkot hirdettek, Athénban pedig zavargásokra is sor került. A tüntetők rendőrökkel is összecsaptak.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Etienne
2011. június 30. 10:10
Ahogy mondod, a franciák és az angolok lerabolták félszigetet, pont ezzel a törökök wcnek használták a romokat szöveggel érveltek, ami annyira azért nem volt igaz. Olyan jelenetek voltak, hogy az angol kalandor teljesen legálisan lefizette a török hatóságokat majd elkezdték bontani az épületet, ami így is megsérült, miközben a török katonák tartották féken a dühös görögöket.
drieno
2011. június 30. 09:41
a fotón a görög "tüntető" koponyakontúrját szépen erősíti a gumibot
szotyirapenzt
2011. június 30. 08:39
Tudtommal a G.o-ban vagy 30 éve politikai váltógazdaság van, s minden választásnál a pártok egyszerűen egymásra ígértek, végül már egész elképesztő módon. Így kerülhettek be olyan választási ígéretek, mint az aktacipelési, vagy a higiéniás prémium, a tízenakárhanyadik havi nyugdíj stb. Ráadásul viszonylag normálisan csak a közalkalmazottak adóznak (akik a legnagyobb plusz juttatásokat kapják és rengetegen vannak), a magánszféra az adócsalásból (-elkerülésből) él. Na meg a görög termelékenység, munkafegyelem sem ép világhírű.:) Ugye, ha a polgárnak azt mondják, szavazz rám és kaphatsz még plusz zsetont azért is, ha levágod a lábkörmödet (és ezeket be is tartják a választások után) és ebből nem is lesz baj, mert eu van meg minden, akkor a polgár röhög a markába és szavaz. A felelőtlen görög pol. elit magának köszönheti, hogy így elszaladt a helótákkal a ló. A polgár miért is gyakorolt volna önfegyelmet, ha azt a kutya se kérte tőle eddig, sőt.
drieno
2011. június 30. 08:19
a megszorításokat a görög parlament fogadta el, csekély többséggel a szükséges törvényeket, módosításokat ma fogják megszavazni közben meg folynak az olyan szintű zavargások, amilyeneket itt a böszme akar kirobbantatni a titkos elvtársakkal , a rendvédelmisekkel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!