Élő pajzs Kadhafi körül

2011. március 20. 10:25

Több ezren védik élő pajzsként Moamer Kadhafi tripoli rezidenciáját a légicsapások ellen. Moszkva sajnálkozását fejezte ki a katonai akció miatt, a koalíciós erők azonban eltökéltek. A katonai műveletekhez Olaszország is csatlakozhat. Szombaton 110 Tomahawk rakétát lőttek ki líbiai célpontokra.

2011. március 20. 10:25
Amerikai, európai és arab vezetők eldöntötték szombaton Párizsban, hogy azonnal katonai akciót indítanak Líbiában a polgári lakosság védelmében – jelentette be a francia elnök szombaton Párizsban. Az első líbiai célpontot, egy katonai járművet, 17.45-kor semmisítette meg egy francia harci repülő. 
 
Az Egyesült Államokból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Kanadából és Olaszországból álló koalíció támadást indított Líbia ellen, hogy megbénítsa az arab ország légvédelmi rendszerét – közölte szombat este az amerikai védelmi minisztérium. A Pentagon egyik tisztviselője közölte, a támadás elsődleges célpontjai a Tripoli, valamint Miszráta körüli légvédelmi ütegek. A BBC információi szerint 110 Tomahawk rakétát lőttek a koalíciós erők. A BBC szakértője szerint közel száz harci gépre van szükség a légtérzár fenntartásához, de valószínűleg speciális földi egységeket is bevetnek majd.
 
David Cameron, Nagy-Britannia miniszterelnöke úgy vélte, az ENSZ-felhatalmazással zajló beavatkozás szükséges, törvényes és helyes. Cameron szombaton közölte, Moamer Kadhafi megszegte saját tűzszünetét, ezért cselekedni kell.
 
A francia védelmi minisztérium szóvivője közölte, a légierő négy tankot semmisített meg. A felkelők központját, Bengázit, 20 repülőgéppel védik. Vasárnap indul a térségbe a Charles de Gaulle anyahajó. Tökéletesen elszántak vagyunk – fogalmazott korábban Nicolas Sarkozy. A francia elnök közölte, Moamer Kadhafi elkerülheti a legrosszabbat, amennyiben teljesíti az ENSZ BT határozatát.
 
Olaszország ugyan egyelőre csak támaszpontokat biztosít a katonai műveletben, de ha szükséges, akkor részt is vesz a csapásokban - közölte Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök. Angela Merkel szombaton közölte, a világ jelentős hatalmai egységesek abban, hogy véget kell vetni az erőszaknak, de megerősítette, országa nem vesz részt az akcióban. Merkel jelezte, hogy készek arra, hogy ellássák az afgán légtér ellenőrzését az AWACS felderítő repülőgépekkel, így az amerikai gépeket bevethetik Líbiában.
 
Moamer Kadhafi tripoli rezidenciáját több ezren, élő pajzsként védik a légicsapások ellen. A líbiai televízió azt állította, hogy a „keresztes ellenségek” polgári célpontokat bombáznak, ám ezt független források ezt nem erősítették meg. 
 
„Moszkvában sajnálattal vették tudomásul a fegyveres akciót, amelyet országok egész sora hajtott végre Líbiában az ENSZ Biztonsági Tanácsának sietősen elfogadott 1973. számú határozatára hivatkozva” - közölte Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő. Robert Gates amerikai védelmi miniszter a hadműveletek miatt egy nappal később utazik Oroszországba, hogy az európai rakétapajzsról tárgyaljon.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2011. március 20. 19:13
Elárulná nekem valaki, mire avatkoznak be egy független állam belügyeibe ismét a Világrend felkent őrzői?
tevevanegypupu
2011. március 20. 19:10
Hany civilt olnek meg vajon igy "segites" kozben? Es kinek is segitenek? A Arab Liga eleg hulye, hogy kertek a beavatkozast, most aztan tiltakozhatnak. Nagyon jol tudjak mi a vege annak, ha Europa es Amerika "segit" nekik, nem volt eleg a gyarmatositas?? Mi keresnivaloja van Franciaorszagnak Libiaban??
k33
2011. március 20. 18:04
Hánynom kell az egésztől. Egy független országot támadnak éppen, a civil lakosság védelméért, civileket ölnek. A nyugat megérett a pusztulásra.
Badellaman
2011. március 20. 17:58
Remélem Kadhafi hamarosan pontot tesz a dolgok végére, és kinyírja a nyugati nagyhatalmak által delegált katonákat, repülőgépeket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!