Obama: A BP fizetni fog!

2010. június 16. 09:41

Televíziós beszédben szólt az amerikai nemzethez Barack Obama. Az elnök leszögezte: az amerikai kormány elhárítja a Mexikói-öböl partját ért károkat, és a BP meg fogja fizetni a történteket. Obama a természeti katasztrófa fényében a megújuló energiával kapcsolatos terveit is lendületbe hozná.

2010. június 16. 09:41

Megkérdezett politológusok nem értenek egyet az Barack Obama beszédének hatásával, melyben kevés volt a konkrétum - de az elnök megértést és dühöt mutatott, ami jól kifejezi az amerikai közvélemény véleményét.

Az elnök kinevezte a korábbi Mississippi-i kormányzót, Ray Mabust a régiós kárelhárítás vezetőjének, és egyúttal Michael Bromwich korábbi igazságügyi felügyelőt a tengeri olajfúrást felügyelő állami szabályozó szerv, az MMS átalakítására. A legújabb becslések szerint napi 35-60 ezer hordó olaj árad a tengerbe jelenleg; a katasztrófa óta pedig legjobb esetben is 1,99 millió hordó olaj ömlött a vízbe, ami majdnem tízszerese az eddigi legnagyobb amerikai olajszivárgásos katasztrófának, az Exxon Valdez 1989-es hajótörésének.

A BP egyetért Obamával és a károk elhárítására törekszik - áll a cég közleményében. Elemzők szerint eddig körülbelül 40 milliárd dollárnyi kötelezettsége van a brit olajvállalatnak, amely összeg állami kártérítési perekben sokszorosára nőhet.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoli 29
2010. június 16. 09:57
Obama érzi, hogy egyre csökken a támogatottsága, és ha mást nem, legalább a cselekvés látszatát fenn kell tartania; ami egyre izzadságszagúbb, legalábbis nekem ez a benyomásom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!