Nem megy Kaczynski temetésére Obama és Merkel

2010. április 18. 09:53

A légtérzár miatt nem tud eljutni a temetésre az USA elnöke és a német kancellár. Merkelnek már eddig sem volt szerencséje: az USA-ból hazatérve körbe kellett utaznia fél Európát, és még nem érkezett meg Berlinbe.

2010. április 18. 09:53

Barack Obama amerikai elnök lemondta részvételét az egy hete elhunyt lengyel köztársasági elnök vasárnap esedékes temetésén az Európa jelentős részét elárasztó vulkáni hamufelhő okozta veszély miatt. Csaknem fél nappal korábban még azt közölte a Fehér Ház, hogy az amerikai elnök kitart elhatározása mellett, és részt vesz a temetésen. Obama repülőgépe vasárnap, 35 perccel a temetési szertartás kezdete (14 óra) előtt szállt volna le a krakkói repülőtéren.

Az izlandi tűzhányó kitörése okozta légi közlekedési korlátozások miatt külföldön rekedt Angela Merkel német kancellár sem utazik el az egy hete elhunyt lengyel köztársasági elnök vasárnapi temetésére - jelentette be szombaton késő este a berlini kormány szóvivője. A kancellár erről személyesen tájékoztatta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminisztert, és egyben őszinte sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt - tette hozzá.

Merkel - aki az Egyesült Államokból tartott hazafelé - a hamufelhő miatt valóságos odisszeát járt be. Repülőgépe Berlin helyett előbb Lisszabonban szállt le, a portugál fővárosból Merkel egy nap után Rómába indult tovább, onnan pedig ő maga személygépkocsival, kísérete pedig autóbusszal utazott Dél-Tirolba. Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, a német kancellárt vasárnap délelőttre várják Berlinbe. Németországot így Horst Köhler államfő és Guido Westerwelle külügyminiszter képviseli a temetésen. Az elnök és a külügyminiszter helikopterrel repülne Krakkóba. A hamufelhő terjedése miatt a német repülésbiztonsági szolgálat megváltoztatta korábbi döntését, és úgy határozott, hogy a német légteret vasárnap délután 14 óráig zárva tartják.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gumimaci
2010. április 18. 18:59
Nem fű alatt, hanem hamu alatt helikopterrel is elmehettek volna. A néger csak egy nigger, de a német kancellárnak, mint szomszédnak ott lett volna a helye.
WonderCsabo
2010. április 18. 11:34
Merkel igazán odamehetne vonattal, vagy autóval.
kamasuka
2010. április 18. 11:22
Nyuszi vagy Barack! Nyuszi! :D Merkel meg nem ismeri a DB-t? Néha jobb, mint a légiközlekedés!
cutcopy
2010. április 18. 10:33
Nem is értem Obama mit erősködött hogy mindenképp odarepül fittyet hányva a hamura..?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!