Terjeszkedik a Gazprom

2009. december 29. 12:30

Francia-német irányba terjeszkedik az orosz óriáscég.

2009. december 29. 12:30
Az orosz Gazprom emelni készül részesedését a német VNG gázimportőr vállalatban. A VNG igazgatótanácsa január 29-re rendkívüli részvényesi közgyűlést hívott össze az ajánlat megvitatására. A napirenden - a hírek szerint - egyetlen téma szerepel, a francia GdF Suez egyik leányvállalatának birtokában lévő részvénypakett átadásának engedélyezése a Gazpromnak. A felek megegyeztek a részvénycsomag átadásában, a közgyűlés engedélye már csak formai kérdés. A pakett árával kapcsolatban nem közöltek részleteket.

A Gazprom számára stratégiai jelentőséggel bír az ügylet. Igaz, hogy a GdF Suez birtokában lévő VNG pakett megvásárlása révén csak 5 százalékkal, mindössze 10,52 százalékra emelkedik a részesedése, de partnerével, a Wintershall konszernnel együtt már blokkoló kisebbségi csomaggal rendelkezik a harmadik legnagyobb német gázimportőr vállalatban.

A VNG közüzemi és ipari ügyfeleknek értékesíti az Oroszországból és Norvégiából importált gázt. 2008-ban 5,5 milliárd eurós forgalmat bonyolított le a lipcsei vállalat. (MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!