Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Kisebb lesz a román parlament

2009. november 23. 08:28

Az elnökválasztás lezárult, a kisebb parlamentről szóló népszavazás érvényes.

2009. november 23. 08:28

A romániai elnökválasztáson a szavazóhelyiségek csaknem felében leadott voksok összesítése alapján Traian Basescu hivatalban lévő román elnök vezet csekély előnnyel Mircea Geoana baloldali jelölt előtt - közölte hétfő reggel a román központi választási bizottság.

Basescu 33 százalékon, Geoana 29 százalékon áll a tájékoztatás szerint. Ha egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét - és a részeredményekből ez valószínűnek tűnik -, akkor december 6-án második fordulót tartanak a két legtöbb szavazatot szerző jelölt, vagyis minden bizonnyal Basescu és Geoana részvételével.

December 6-án, ahogyan az várható volt, a jelenlegi államfő, Traian Basescu és egykori koalíciós partnere, a szociáldemokrata Mircea Geoana küzdenek majd meg egymással. Érvényes lett a szintén vasárnap tartott népszavazás is, azaz Romániának kisebb lesz a parlamentje. A szavazást Basescu elnök írta ki, a döntés arról szól, hogy a jelenleg kétkamarás parlamentet egykamarássá alakítják-e és a képviselők számát 471-ről 300-ra csökkentik-e, hogy így olcsóbb legyen a törvényhozás működtetése. (MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizipipa
2009. november 24. 12:45
Nemrég olvastam, hogy a népszavazás érvényes, de eredménytelen, nincs kényszer. Ennyit frissítésként illene hozzáfűzni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!