Zsidó származású a holokauszt tagadó iráni elnök

2009. október 04. 12:05

A Daily Telegraph újságírói szerint nem kétséges, hogy Mahmud Ahmadinezsád zsidó családból származik.

2009. október 04. 12:05
Mindezt egy, a 2008-as választáskor készült fényképpel bizonyítják, melyen olvasható az elnök korábbi családneve, a Sabourjian. Így nevezik perzsa nyelven a tallitot, a zsidók imasálját szövő takácsot. Ilyen nevű családok egyébként évszázadok óta élnek Aradan-ban, Ahmadinezsád szülővárosában. Az iráni belügyminisztérium korábban listát készített a zsidók számára fenntartott család-nevekről, és azon is szerepel a Sabourijan név.

Tény, hogy az iráni elnök többször is emlegette: családja az 50-es években, amikor Teheránba költözött, nevet változtatott. De sohasem említette ennek okát, vagy azt, hogy mi volt a család eredeti neve. A rokonok csak annyit mondtak, hogy Ahmadizsenád négy éves volt, amikor patkolókovács apja elhatározta a névváltoztatást, „részben vallási okokból, részben mert nagy volt az ínség”.

Az iráni elnök zsidóellenes kirohanásai, holokauszt-tagadása, a fenyegetés, hogy megsemmisíti Izraelt, nem más, mit zsidó múltjának túlkompenzálása, amivel igyekszik elejét venni annak, hogy a család zsidó múltja miatt gyanúba essen. Sebezhetőnek érzi magát a radikális siíta társadalomban – írja a londoni újság egy arab kutatót idézve. Amikor Mehdi Kazali iráni blogger néhány hónapja blogjában felvetette az elnök múltjának kivizsgálását, letartóztatták. További sorsa ismeretlen.

Ahmadinezsád zsidó származású – a Daily Telegraph szerint (HVG)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sunázó
2009. október 05. 20:01
Gusztos
sunázó
2009. október 05. 20:00
Gusztoa Peti meg palesztin.
bmucsai
2009. október 05. 10:10
Egyébként Izraelben már gyártják a bizonyítéknak szánt iráni atombombát!
wladyslawsky
2009. október 04. 23:59
csurka istván szerint mahmud ahmadinezsád szefárd zsidó
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!