Háromezerért a román diplomát!

2009. augusztus 10. 14:05

Újabb diplomahamisítási botrány Romániában: akkreditált, állami egyetemek is érintettek. A tanügyi tárca általános hitelvesztésről beszél.

2009. augusztus 10. 14:05

Újabb diplomabotrány tört ki Romániában: épp mikor a bukaresti Spiru Haret Egyetem ügye csendesedni látszott, a romániai felsőoktatás nagyját érintő okirathamisítási botrány felgöngyölítése van kilátásban, hamis vizsgaigazolások, hamis érettségi diplomák, pénzért hitelesített oklevelek után nyomoznak a hatóságok. Ecaterina Andronescu oktatásügyi miniszter úgy nyilatkozott: "nem csak az egyetemi, de a középiskolai hálózat is súlyos korrupcióval küzd". A miniszter szerint aggasztó, hogy nem csupán az oklevelek érvényessége szűnik meg, de nagyon sok esetben már az egyetemi diplomák feltételéül szolgáló érettségi bizonyítvány sem eredeti.

A hírek szerint két, akkreditáció nélkül működő intézményvezető magán, illetve állami egyetemek közreműködésével hitelesítette a saját intézménye által kibocsátott nagyjából 15 ezer diplomáját, fizetés ellenében, aminek feketepiaci értéke 45 millió euróra rúg. Az ügyben nyomozó Korrupcióellenes Hatóság (DNA) jelenlegi információi szerint a hallgatók 3-4000 eurót fizettek az oklevelekért, ha azonban nem kívánták megvédeni diplomájukat, plusz 500 euróért ezt is megoldhatták. Más vizsgázott le helyettük. A román oktatási tárca mindenkit felmentett állásából, aki érintett az ügyben és azt tervezi, hogy nyilvánosságra hozza diplomakereskedelemmel vádolt személyek teljes névsorát.

Hamisítvány 15 ezer diploma (FN.hu)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!