Eltűnt tízezer ujgur?

2009. július 29. 13:34

Rebija Kadir, az emigráns ujguruk vezetője tömeges eltűnésekről beszélt Japánban.

2009. július 29. 13:34
Rebija Kadír, az északnyugat-kínai Hszincsiang (Xinjiang) autonóm terület ujgur lakosságának emigrációban élő vezetője Tokióban kijelentette, hogy „közel tízezren tűntek el egyetlen éjszakán Urumcsiban”, a terület székhelyén a július eleji etnikai zavargások idején. „Hova tűntek? Ha halottak, hol találhatók?” - kérdezte a 62 éves asszony szerdai sajtóértekezletén, tokiói látogatásának második napján. A 2005 óta egyesült államokbeli száműzetésben élő Rebija Kadír, aki a müncheni központú Ujgur Világszövetséget is vezeti, azzal vádolja a kínai kormányt, hogy „meg akarja semmisíteni az ujgur népet”.

Peking viszont az Ujgur Világszövetséget vádolja a lázongások szításával, Kadírt pedig „bűnözőnek” tartja. Az asszony tagadja, hogy bármi szerepe lett volna az erőszak kirobbanásában. Egy kínai illetékes szerint a július 5-én kitört zavargásoknak 197 halottjuk volt Urumcsiban, az ujgur ellenzék szerint azonban talán ezrekre is tehető a halottak száma. Tokiói sajtóértekezletén Rebija Kadír azt szorgalmazta, hogy a nemzetközi közösség küldjön ki független vizsgálóbizottságot a történtek megvilágítására. „Ha Kína magabiztosan állítja, hogy az egész az ujgurok hibájából történt, akkor nyissa meg a területet, és mondja el a vizsgálóbizottságnak, mi történt valójában” - hangoztatta. (MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!