Irán: Muszavi készen áll a mártírhalálra

2009. június 20. 20:06

Vízágyúkkal és könnygázzal oszlat a rendőrség és a forradalmi gárda Teheránban, az ellenzéki elnökjelölt az életét áldozza, ha kell.

2009. június 20. 20:06
Mir Hoszein Muszavi ellenzéki elnökjelölt bejelentette, hogy készen áll a mártírhalálra. Súlyos összecsapások zajlanak Teheránban az ellenzéki tüntetők és a rendőrök, illetve forradalmi gárdisták között - jelentette az n-tv német hírtelevízió. A hatóságok vízágyúkat és könnygázt vetnek be és többször a levegőbe is lőttek, hogy feloszlassák az engedély nélküli demonstrációt, többen megsérültek. Egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát Khomeini ajatollah síremlékénél, de csak ő halt meg.

Korábban a szervezők azt közölték, hogy nem tartják meg a mára tervezett demonstrációt. A Muszavi ellenzéki elnökjelöltet támogató főpapok azt követően döntöttek így, hogy a rendőrség megtorlásokat és letartóztatásokat helyezett kilátásba. Reggel otthonában őrizetbe vették a hatóságok az egyik ellenzéki elnökjelölt lapjának főszerkesztőjét.

Az iráni belpolitikában kulcsszerepet játszó Őrök Tanácsa bejelentette: kész arra, hogy szúrópróbaszerűen újraszámoltassa a szavazatok tíz százalékát. Az ellenzék szerint csalással biztosította magának újabb négyre az elnöki mandátumot Mahmúd Ahmadinezsád a múlt pénteki választásokon.

Update: A CNN szerint legalább 19, egy blogger szerint 30-40 halálos áldozata és 200 sebesültje volt a szombati teheráni zavargásoknak. A CNN kórházi forrásokra hivatkozott és közölte, hogy más, meg nem erősített hírek szerint akár 150 is lehet az áldozatok száma.

Moussavi reportedly awaits 'martyrdom' (CNN.com)

Vízágyúkat és könnygázt vetettek be Teheránban (MR1-KOSSUTH Rádió)

Az iráni gazdaság állapotáról és választási hatásáról (Balaban blogja)

Irán választott IV. rész (Minden, ami nem)

A twitter és a közösségi média egyik nagy napja (KLASSZ VÉRES CVIKLI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elGabor
2009. június 21. 09:41
Szinonímája és megfelelője: Munkásőrség.
negeev
2009. június 20. 23:00
Elpet: Talált.
Elpet
2009. június 20. 22:11
Ez az a forradalmi gárda, amelyiket Vona Magyarországra hozna a választásokat felügyelendő?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!