Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Az utolsó pillanatban lendültek támadásba: Lengyelországra cserélnék Magyarországot

2024. június 06. 08:47

A szélsőbaloldali olasz politikus szerint „nyilvánvaló előnyökkel" járna, ha Donald Tuskék vennék át az EU Tanácsának soros elnökségét, hiszen ott a választások óta tisztelik a jogállamiságot.

2024. június 06. 08:47

Nyitókép: AFP/Sergii Kharchenko

Nyílt levelet írt Giorgia Meloni olasz kormányfőnek Emma Bonino liberális politikus, aki azt kérte, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy július 1-től Magyarország ne vehesse át az Európai Unió Tanácsának elnökségét, amely a „nem akármilyen testület" vezetését jelenti – közölte a La Repubblica.

Ez nem szankció lenne, a szerződések nem engednék meg, hanem egyfajta védelmi mechanizmus az Unió értékeit illetően. Donald Tusk Lengyelországa venné át a Tanács elnöki posztját a nyilvánvaló előnyeivel

– vetette fel a szélsőbaloldali politikus, aki a nyilvánvaló előnyök alatt hivatalosan nem azt értette, hogy Tusk pártja a koalíciós alkukkal legyőzte a konzervatív Jog és Igazságosság pártját, hanem azt, hogy immár Lengyelországban is „tisztelik a jogállamiságot, ami erős üzenettel bír".

Bonino arra is felhívja Meloni figyelmét, hogy sietnie kellene, kevés az idő arra, hogy kezdeményezze a változtatást. Az egyébként nem meglepő, hogy az európai intézményekben dolgozó baloldaliaknak nem tetszik a magyar EU-s elnökség, ám az olasz liberális az első, aki egy az egyben lecserélné Magyarországot. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
darling
2024. június 06. 22:10
Az az Emma Bonino beszél a baloldalról, akit még az EU Bizottságból is kipateroltak, mert ellopta a FAO-pénzsegélyeket és a természetbeni segélyek se értek az afrikai éhezőkhöz! Szemét egy perszóna! Komcsi csaló!
Hajnóczi Kristóf
2024. június 06. 16:12
Ezek szerint Agnese Eller még él. A választások után viszont indul a talján strandszezon.
scorpicores
2024. június 06. 13:05
Ennek a szélsőliberál luvnyának már a pártjának a neve is sokatmondó: United State of Europe...szerencsére csak 4%-on állnak...
2024. június 06. 12:46 Szerkesztve
Ez a múmia az olasz történelem egyik legnagyobb kártevője, több szélbalos qrmányban volt mindenféle miniszter, de még azokból is kilógott legszélbalra. Pár éve shorthos gheorgh 10 mio ajróból gründolt neki egy pártot ("piu ajropa", kábé "több ajrópa) azzal rendszerint elér a parlamenti választásokon akár még fél százalékot is, de a zejuban van nagy képet viselője. Nem mellesleg salvini "több Olaszország, kevesebb ajrópa" mondatokkal kampányol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!