Sebastian Kurz: Magyarország az akkumulátorgyártás terén a világ élvonalába tartozik

2023. augusztus 03. 19:15

„Magyarország egy olyan ország, amely jól fejlődött és amelyben még nagyon sok a potenciál” – mondta a korábbi osztrák kancellár.

2023. augusztus 03. 19:15

„A magyar gazdaság remekül fejlődött és úgy gondolom, még bőven van benne potenciál. Ausztria is egy erős ország az autóipari beszállítások tekintetében, Magyarországon pedig már nagyon sokféle termék gyártása folyik, és ami az akkumulátorgyártást illeti, Magyarország már most a világ élvonalába tartozik. 

Magyarország egy olyan ország, amely jól fejlődött és amelyben még nagyon sok a potenciál” 

– így fogalmazott a Mandinernek adott interjújában Sebastian Kurz. A volt osztrák kancellár néhány nappal ezelőtt Esztergomban, az MCC Feszten vett részt, ahol a nagyszínpadon beszélgetett Szalai Zoltánnal, az MCC főigazgatójával és a Mandiner lapigazgatójával. Ezt követően nyilatkozott lapunknak és méltatta a hazai akkumulátorgyártást, amiben hazánkhoz hasonlóan sok más ország is nagy lehetőséget lát, ám itthon már működő gyárak és előkészítés alatt álló beruházások vannak.

Amint arra a Mandiner ugyanis korábbi cikkében is rámutatott, a jövő iparágaként tekinthető akkumulátorgyártásban Magyarország – túlzás nélkül – nagyhatalmi szerepet kezd betölteni, Gödön és Komáromban már hosszú ideje zajlik a termelés. A gödi Samsung tavaly mintegy 4,075 milliárd euró árbevételről számolt be, ami a 2022 végi 400 forintos árfolyammal számolva 1630 milliárd forintnak felel meg. A gödi gyár nyeresége 30,8 milliárd forint volt. 

Ezt is ajánljuk a témában

A szintén dél-koreai SK-csoportnak Komáromban két gyára is van – és a befejezéshez közeledik egy harmadik üzem felépítése Iváncsán –, ezek egyike 2022-ben az egy évvel korábbi több mint hússzorosára növelte a nyereségét, így 29,5 millió dollár adózott eredményre tett szert. Ez az előző év végi 375 forintos dollárárfolyammal számolva 11 milliárd forint nyereséget jelent.

A Sebastian Kurz-cal készített interjút itt tekintheti meg (az ominózus mondatok a videó 18. percétől hallhatók):

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. augusztus 04. 02:55
Lesz még ebből Kancellár...
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. augusztus 03. 22:12
Még jóformán meg sem épültek, de máris az élvonalban vagyunk? 🤣🤣🤣
Lombi
2023. augusztus 03. 22:07
Mi van ezzel a faszival? Kuruc akar lenni? Megbánta hogy elárulta a szövetségeseit és a szavazóit?
Ez D-dúr és e-moll
2023. augusztus 03. 20:50
Kurz! Viheted mind a harminckét akkugyárat és újrahasznosító üzemet és odatelepítheted az alpesi legelőitekre a kristálytiszta patakjaitok mellé --- bizonyára nagyra értékelnék a parasztjaitok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!