Megérkeztek a román nacionalista tüntetők Tusnádra, dulakodás is volt

2023. július 22. 09:21

Szerintük Erdély mindig román föld volt és az is marad.

2023. július 22. 09:21
null

Több tucat román nacionalista tüntető érkezett szombat kora délelőtt Tusnádfürdőre, ahol budapesti idő szerint 10 órától Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet. A szélsőségesek román nemzeti zászlókkal vonultak a településre, ahol kedd óta zajlik a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ami az összmagyarság kiemelt nyári kulturális és közéleti rendezvénye. 

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: Nem fogunk kompromisszumot kötni, nem hátrálunk!

Globális átalakulások közepette egy meteorral ütköztünk, de jövőre visszatérhetünk az átlagon felüli növekedés pályájára.

A Mandiner helyszínen tartózkodó munkatársai azt jelentették, mindvégig erős volt a rendőri jelenlét Tusnádfürdő központjában, valamint a rendezvény környékén. 

„Van, ami örök: Erdély román föld”, „Béke ideje: román hősök keresztjeit az Úz-völgyi temetőbe!” – ilyen és ehhez hasonló feliratok olvashatók a tüntetők által cipelt táblákon. Tudósítónk szerint a tüntetők románul énekelnek és provokálják a beszédre érkező magyarokat. Ugyanakkor masszív rendőrsorfal választja el a nacionalistákat és a szabadegyetem magyar résztvevőit. 

Román nacionalisták gyülekeznek Tusnádfürdőn. Fotó: Mandiner/Szilvay Gergely

Budapesti idő szerint 9:45-kor a Mandiner tudósítói jelezték, hogy zavartalanul elkezdődtek a beszédek. A tüntetőket a rendőrök nem engedték be a diáktábor és szabadegyetem helyszínére, egyik tudósítónk azonban arról számolt be, hogy dulakodás is volt a román tüntetők és rendőrök között. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Nyugat hanyatlásától a migráción át a háborúig – ezek voltak idáig Orbán Viktor legfontosabb tusványosi gondolatai

Összegyűjtöttük a miniszterelnök legfontosabb gondolatait, melyeket Tusnádfürdőn mondott el az elmúlt évtizedben.

 

Fotók: Ókovacs Benedek, Szilvay Gergely, Mandiner

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik