Itt a negyedik jogállamisági jelentés

2023. július 12. 21:46

Újabb fejezet a háborús zsarolásban.

2023. július 12. 21:46
Kovács Attila
Kovács Attila

 

Negyedik alkalommal tette közzé a múlt héten éves jogállamisági jelentését az Európai Bizottság. Ötvenegy oldalon, négy fő fejezet mentén számol be az uniós testület a hazánkban tapasztalt legfrissebb fejleményekről az igazságszolgáltatási rendszer, a korrupcióellenes küzdelem, a médiapluralizmus és médiaszabadság, valamint az intézményi fékek és egyensúlyok terén.

Rövid idő alatt is hosszú utat járt be a jogállamisági jelentés intézménye az uniós berkekben. Legelső meg­jelenésekor még arról szólt a fáma – és a bizottság hivatalos kommunikációja –, hogy mindössze egy jogi kötőerővel nem bíró tájékoztató készül. Röpke négy év alatt mára eljutottunk oda, hogy a jelentés komoly hivatkozási alapot képez az uniós döntés­hozatali és jogállamisági folyamatokban, és pénzügyi következmények is kapcsolódnak hozzá. A politikai elfogultságra, az országjelentésekben testet öltő kettős mércére, a módszertani kritikákra érdemben sosem reagált a bizottság.

Külön megérne egy misét a jelentéskészítés folyamata, az annak során lebonyolított társadalmi vita. E sorok szerzőjének idén is volt lehetősége bekapcsolódni a folyamatba, és kifejtenie az álláspontját. Több év tapasztalata azonban azt mutatja, hogy csupán kirakatkonzultációról van szó: a nemzeti, szuverenista, konzervatív álláspontokat a bizottság rendre figyelmen kívül hagyja. Mindez tükrözi az uniós testület demokráciafelfogását: igazi Patyomkin-demokrácia.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
boldog-pride-ot-mindenkinek
2023. július 14. 03:04
🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈Sziasztok! Szombaton Pride felvonulás ! Mindenkit nagy szeretettel várunk! Gyertek el minél többen, és hozzátok a barátaitokat is! Csináljunk a Budapest Büszkeségből a világ legjobbját és legnagyobbját! 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈
bölcsuhú
2023. július 13. 07:10
A probléma csak az, hogy a jövő évi választás után sem változik jelentős mértékben sm az EB , sem az EP! A mostani hülyék klónjait újra delegálják, választják meg a legtöbb EU tagállamban, ugyanis csak vagy 4-ben várható pozítív változás (Spanyolország, Szlovákia, stb). Nálunk sem várható el, hogy a 21 EP-i mandátumot mind megszerezze a Fidesz, így pár mindenképpen juthat a DK-nak a momentumnak. S így Dobrevnek, Csehnek, stb.
Nanembaj
2023. július 13. 06:54
Hasonló jelentéseket készíthetnénk mi is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!