Európai vaj, amely sokszorosan lekörözi az amerikait – nem véletlenül egyre nagyobb kedvenc

2024. december 09. 10:48

Érdekes megállapítást tettek a szakemberek a két vaj összehasonlítását követően. Nem véletlen az európai vaj fokozódó népszerűsége.

2024. december 09. 10:48
Szabó Péter

Úgy néz ki, pont került egy régóta tartó vita végére: megállapítást nyert, milyen óriási különbség tapasztalható az európai vaj és az amerikai vaj között. A vaj nem hiányozhat egyetlen család hűtőszekrényéből sem, egyszerű hozzávalónak tűnik a sütéshez vagy a reggeli pirítóshoz, de a termékválasztékból bizony sokszor nem is olyan könnyű kiválasztani a jó minőségű alapanyagot. És nem csak a különféle márkák, hanem a különböző típusú vajak is okozhatnak fejtörést. A görög és a hagyományos joghurthoz hasonlóan európai és amerikai stílusú vajat egyaránt találhatunk a boltok polcain, a különbség a zsírtartalomban múlik – írja a Simply Recipes.

Az európai vaj sokkal krémesebb és lágyabb, mint az amerikai verzió
Fotó: Pixabay

Európai vaj – miben különbözik az amerikaitól?

Az Egyesült Államok törvényei előírják, hogy a vajnak legalább 80 százalék vajzsírt kell tartalmaznia. Az európai stílusú vaj magasabb, legalább 82 százalékos vajzsírt tartalmaz, de van olyan vaj is, amely 85 százalékos vajzsír-tartalommal büszkélkedhet. Ennél a típusnál a vaj tápanyagokban gazdagabb, miközben krémesebb állagot biztosít. Hazánkban például szabály írja elő, hogy a vajnak legalább 82 százalék vajzsírt kell tartalmaznia. Ami ezt nem éri el, az nem is nevezhető vajnak. Az európai stílusú vaj tehát a magasabb zsírszázalékával kiválóan alkalmas rá, hogy minden felhasználási területen a legjobb „formáját” hozza.

  • Egyesült Államok: minimum 80 százalék vajzsír
  • Európa: minimum 82 százalék vajzsír

 

Mikor használjunk európai stílusú vajat?

Michelle Lopez, a Weeknight Baking szerzője, külföldre utazva, Európában szeretett bele az európai stílusú vajba. „Mindenkinek azt javaslom, próbálja ki az európai stílusú vajat! Nem véletlen, ha a vaj a fő összetevő, a sütemények, a pitetészták és az omlós kekszek is csodálatos ízélményt tudnak nyújtani!”

Jenni Fields, a Pastry Chef Online szakértője szintén nagy európai vaj fanatikus. „Az európai vajból készült tészták sütés után lágyabbak, és a textúrájuk is finomabb, bársonyosabb. Az európai vaj használatát preferálom az amerikaival szemben a zamatos vaj íze és állaga miatt.”

A szakértők már korábban megállapították, hogy a magas zsírtartalom puhább tésztát eredményez. „Mindig azt javaslom, hogy az európai stílusú vajat használjuk a pitékhez. A hosszabb dagasztási folyamat miatti magasabb zsírtartalom extra puha kérget eredményez” – jelentette ki Alanna Taylor-Tobin, a Bojon Gourmet klasszikus cukrásza.

A vaj összetétele

A vajat alapvetően tejszínből állítják elő, amely önmagában garancia a krémes állagra. Az európai stílusú vaj barna vaj készítéséhez is ideális. Becky Sue Wilberding, a Baking the Goods blog alapítója kifejtette: „Ha megsütjük, az európai vaj magasabb zsírtartalma mélyen aranyló gazdagságot eredményez – foltos, diós, aromás darabokat, amelyek melegséggel és mélységgel töltik meg a tésztát.”

Ezt is ajánljuk a témában

Mikor használjunk amerikai stílusú vajat?

A szakemberek tanácsa azonban egyértelmű: az amerikai vajat se iktassuk ki a háztartásból, hiszen jellemzően olcsóbb, mint az európai megfelelője, nagyszerű, mindenre alkalmas alapanyag a hűtőszekrényben – legtöbb amerikai receptet ráadásul az amerikai stílusú vaj figyelembevételével tervezték.

Noha a New York Times bestseller The Back in the Day Bakery Cookbook című könyv szerzője, Cheryl Day európai stílusú vajat használ kekszekhez, tortákhoz, omlós tésztafélékhez és vajkrémes cukormázhoz, bizonyos receptekhez csak az amerikai verzióhoz nyúl. „A vaj jelenti az egyik fontos döntést sütés közben. A sütemények és a brownie-k esetében mindig az amerikai stílusú vajhoz nyúlok, amely legalább 80 százalék vajzsírt és valamivel több vizet tartalmaz” – mesélte a szakácskönyvíró.

Ben Yee, a Real California Milk szerzője az amerikai stílusú vajat egyszerűen nagyszerű univerzális vajnak nevezi, semlegesebb ízzel és színnel.

Javasolt felhasználása és rajongója mindkét típusnak bőven akad, egyéni ízlés kérdés, ki, melyiket részesíti előnyben.

Ha tehát a vaj ízének kiemelése a cél, akkor az európai vaj a javasolt, drágább ugyan, de ezzel kényeztetheti egy kicsit magát, a gazdaságosabb, amerikai stílusú vaj pedig egy kicsit semlegesebb ízvilágot kölcsönöz az elkészült ételnek, de univerzális megoldást jelent a konyhában.

Fotó: Pixabay

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Syr Wullam
2024. december 09. 12:58
"A vaj nem hiányozhat egyetlen család hűtőszekrényéből sem" Dehogynem. Minek hűtőszekrénybe tenni? 🤔
nempolitizalok-0
2024. december 09. 12:15
Piacokon van frankó vaj és persze tej.
Dixtroy
2024. december 09. 12:03
Amerikai vaj? Ha látnám se venném meg, még a lidl 85%-os vaja is a hulladék kategóriát súrolja, még mindig a magyar vaj az egyetlen ehető.
Laszlo63
2024. december 09. 11:57
A dán vaj a világ legjobb vaja volt, amíg a klímahisztisek el nem fogadtattak egy törvényt ami januar 1-tol lep életbe. A dán teheneszeteket torvenyben kotelezik hogy egy "boaver" nevu anyagot etessenek a tehenekkel fingásgátlokent. Az anyag a fagyállokbol ismert, veszelyes es rakkelto, de nem szamit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!