Novák Katalin: A szankciók jobban ártottak nekünk, mint Oroszországnak!

2023. június 09. 15:00

A köztársasági elnök interjút adott a Neue Zürcher Zeitungnak.

2023. június 09. 15:00
null

Novák Katalin köztársasági elnök az interjúban kifejtette, hogy Koszovóhoz képest Ukrajna prioritást élvez: „Ha Koszovóban történik valami, a helyzet gyorsan eszkalálódhat. Ezért nagyon aggódunk, és reméljük, hogy a helyzet gyorsan lecsillapodik, és minden szereplő szem előtt tartja, hogy mennyire törékeny a béke.

De a Nyugat-Balkán stabilitása központi jelentőségű Európa stabilitása szempontjából. Ezért nem szabad megfeledkeznünk erről a régióról, és fel kell gyorsítanunk az ottani országok uniós csatlakozási folyamatát.”

Novák elmondta, hogy nem annyira bízik abban, hogy ez meg fog történni, viszont ha nem üzenjük azt a Nyugat-Balkánnak, hogy az EU-ban akarjuk látni őket, akkor el fogják veszíteni a lelkesedésüket Európa felé. „Az EU pedig el fog veszíteni egy stabilizáló tényezőt” – szögezte le.

Az ukrán problémáról

Novák Katalin emlékeztetett: Kárpátalján van egy a háború előtt 150.000 főt számláló magyar közösség. „Ukrajna új törvényeket vezetett be, amelyek sértik a kisebbségi jogokat, köztük a magyarokéit is. Ez visszalépés, mert ezek a jogok az európai család magját alkotják” – tette hozzá, majd elmondta, hogy hiába vetette fel a kérdést az ukrán miniszterelnökkel való megbeszélésén, 

nincsenek pozitív változások.

Ezek után kifejtette, hogy az első pillanattól kezdve elítéli az orosz agressziót, ahogy az is kristálytiszta, hogy Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett. „Természetesen a nagyhatalmak a háttérben dolgoznak  ez minden nagyobb konfliktusnál így van. De Ukrajna szuverén ország, amelyet megtámadott a szomszédja, és most mindent megtesz, ami emberileg lehetséges, hogy megvédje polgárait. Az ukránok a saját erejükből cselekszenek, ugyanakkor számos ország támogatja őket” – fejtegette.

– tette hozzá, miután leszögezte, hogy támogatja a segítségnyújtást is, viszont attól tart, hogy a katonai segítségnyújtás csak tovább szítja a háborút.

A szankciókról

„A szankciók esetében egyensúlyt kell teremteni az ész és az érzelmek között” – fejtegette Novák. „Természetesen érzelmileg cselekszünk, mert minket is érint, ami az ukrajnai harctéren történik. Magyarok is halnak meg a csatatéren. De ez nem akadályozhat meg minket abban, hogy racionálisan értékeljük a szankciókat. Nem hozhatunk újabb és újabb intézkedéseket Oroszországgal szemben anélkül, hogy

Ennek kapcsán szögezte le, hogy a szankcióknak komoly gazdasági károkat kellett volna okozniuk Oroszországnak anélkül, hogy Nyugat-Európa fejlődését akadályoznák, viszont ez nem így történt: „A szankciók hatnak, de nekünk nagyobb kárt okoztak, mint Oroszországnak. Ezt nem szabad megengedni.”

Nyitókép: Andrew Medichini / POOL / AFP

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ati Papa
2023. június 09. 20:56
"Kárpátalján van egy háború előtt 150.000 főt számláló magyar közösség." Mostanára ez hány főre apadt, miközben már bevallottan lett ott 400.000 fő belső menekült. Azok is szerencsétlen emberek szétszakított családok talán sosem térnek vissza a régi otthonukba. Azért nem ártana tudni a tisztánlátás végett, hogy abból az irdatlan mennyiségű "Kárpátaljának" nyújtott mindenféle támogatásból kaptak-e valamennyit az ott élő pária magyarok? Jó lenne hallani egyszer őszinte beszámolót az ő sorsukról is.
Igazszó
2023. június 09. 19:21
Ukránfaszt szopó buta kvótaribanc vagy kegyelemtelen novák. Rohadj meg!
istvanpeter
2023. június 09. 17:10
De a valóságos helyzet az, hogy a háttérhatalmi maffia a háborúval és a háborús válsággal az egész emberiséget le akarja süllyeszteni. Az európai fehér nemzetek különösen a begyükben vannak, mert szinte lehetetlenné teszik a világuralom és a világrabszolga birodalom kiépítését.
files32
2023. június 09. 17:07
Mégis megszavaztátok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!