Összekovácsolja Nyugat- és Kelet-Európát az MCC és a német üzleti iskola együttműködése

2023. június 08. 06:01

A hazai diákok számára egyedi lehetőség nyílik, aminek a német egyetem vezetője kimondottan örül, mivel szerinte a magyar fiatalság nagyon tehetséges.

2023. június 08. 06:01
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Mint lapunk is megírta, aláírta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és az European School of Management and Technology Berlin (ESMT Berlin) azt az együttműködési megállapodást, amelynek keretében évente több mint 20 magyar diák tanulhat Németország legjobb üzleti fókuszú egyetemén. A diákok és kutatók számára kínálkozó egyedülálló lehetőségen túl a kooperáció a két ország akadémiai és gazdasági kapcsolatának elmélyítését is jelenti.

Ennek kapcsán kérdezte lapunk Jörg Rocholt, az ESMT Berlin elnökét. Rochol 2011 júliusa óta vezeti az ESMT-t, 2022 szeptembere óta pedig a Deutsche Bank fenntartható pénzügyekkel foglalkozó professzora, illetve elnöke a Német Szövetségi Pénzügyminisztérium tanácsadó testületének. A két ország gazdasági kapcsolatáról szólva elmondta, hogy a német vállalatok számára Magyarország attraktív helyszín, szívesen fektetnek be hazánkban.

***

Mi az ESMT profilja?

Az ESMT székhelye Berlinben van, és a Financial Times szerint ez a legmagasabban rangsorolt német üzleti iskola. Az ESMT mintegy 1000 diákot vonz 100 különböző országból. Emellett évente mintegy 3500 résztvevő számára kínálunk vezetői képzési programokat. Tehát nagyon nemzetközi profilunk van, és ez megmagyarázza, hogy miért értékeljük olyan nagyra az MCC-vel való partnerséget.

Miért fontos önöknek az MCC-vel való kapcsolat?

Mindig is

az volt a célunk, hogy Közép-Kelet-Európát és Nyugat-Európát összehozzuk.

Ez szükséges is egy olyan berlini székhelyű üzleti iskola esetében, amely a német integrációt, az egyesülést, de az európai egyesülést is szimbolizálja. Ezért a régióból érkező magyarországi hallgatóknak ilyen lehetőségeket biztosítani olyan dolog, amely valóban ezt a célt szolgálja, amelyet már a kezdeti időkben is követtünk. Az MCC-vel való együttműködés lehetőséget nyit a hallgatók, az MCC ösztöndíjasai számára, hogy tanulmányaikat a berlini ESMT-nél folytassák. Ez különösen a mesterképzésben részt vevő hallgatók, az alap- vagy nem alapképzésben részt vevő hallgatók, az MBA-hallgatók, valamint a vezetői képzési programokban részt vevők számára jelent lehetőséget. Ezek a programok lehetővé teszik a diákok számára, hogy valóban egy nemzetközileg elismert üzleti iskolában tanulhassanak, szaktudást szerezzenek, és valóban elősegítsék karrierlehetőségeiket. És mindez angol nyelven fog történni.

Milyen lehetőségeket jelent ez az MCC diákjainak?

Aktívan keressük az MCC diákjait, hogy Berlinbe jöjjenek, hogy az ESMT-n tanulhassanak, és évente több mint 20 diáknak kínálunk lehetőséget. Ez alapvetően több száz diákot jelent majd a következő évek során.

Remélhetőleg ez egy nagyon élénk, nagyon aktív és gyümölcsöző partnerség lesz.

Mit gondol az MCC diákjairól?

Azt mondhatom, amit a kollégáimtól hallottam, akik már találkoztak az MCC diákjaival, hogy nagyon lenyűgözték őket. És azt is örömmel mondhatom, hogy már most több olyan diák is van az MCC-ből, aki nagyon erős érdeklődést mutatott, hogy még ezen a nyáron megkezdje tanulmányait Berlinben.

Fotó: Gyurkovits Tamás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nakatomi
2023. június 09. 21:54
Elnézést az "off"-ért. De mindig zavart ez a tudatlanságból fakadó téves megnevezés. Pláne akkor, ha egy tudós ember követi el. "Mindig is az volt a célunk, hogy Közép-Kelet-Európát és Nyugat-Európát összehozzuk." Közép-Kelet-Európa a magyar nyelv szabályai szerint Kelet-Európa közepe. Kelet-Európa a Keleti-Kárpátoktól tart egészen az Urálig. Ha ránézünk a térképre, akkor látni fogjuk, hogy ennek a kb. 2400 km széles síkságnak a közepe kb. Moszkva vonalában van. Vagyis itt van a sokak által emlegetett Közép-Kelet-Európa. Ezzel szemben, amiről a nyilatkozó szeretett volna beszélni, az Kelet-Közép-Európa. Vagyis Közép-Európának a keleti fele. Magyarország (+Erdély), Szlovákia, Lengyelország. https://en.wikivoyage.org/wiki/Central_Europe
LancelotDuLac
2023. június 08. 08:48
"Összekovácsolja Nyugat- és Kelet-Európát az MCC és a német üzleti iskola együttműködése" XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Anomander
2023. június 08. 06:27
Meg ha az én kutyám, meg egy francia kutya szaporodik, az is. Mégis ki a faszt érdekelnek nyugaton ezek a kis rétegszarok? Kb. annyira, mintha Fehéroroszországban történne. Azt hiszitek, a magyarok körül forgo a világ, de addig bosszantjuk a nyugatot, amíg csúnyán megszívjuk. Egy pattanás vagyunk a nyugat seggén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!