Kerítés nélkül özönlenének az illegális bevándorlók

2023. június 07. 11:52

Az elmúlt évben közel száznegyven százalékkal nőtt az illegális határátlépések száma a nyugat-balkáni migrációs útvonalon.

2023. június 07. 11:52
null

Bajorország és Magyarország egyaránt azt vallja, hogy a migrációs nyomás miatt jelentősen meg kell erősíteni az Európai Unió külső határának védelmét - közölte Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter kedden Würzburgban Pintér Sándor magyar belügyminiszterrel folytatott megbeszélése után.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa kiemelte, hogy "a migrációs nyomás nem enyhül", így tovább emelkedik majd az illegális határátlépések száma. Ezért "magyar kollégámmal egyetértünk abban, hogy jelentősen jobban kell védeni az EU külső határát" - mondta. Rámutatott, hogy

Magyarország már jelentősen megerősítette határvédelmi erőit.

Idézte a Frontex EU-s határvédelmi ügynökség adatait, amely szerint a nyugat-balkáni migrációs útvonalon 145 600 illegális határátlépést regisztráltak 2022-ben, ami 136 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Hozzátette: Magyarország és Bajorország abban is egyetért, hogy sokkal nagyobb nyomást kell kifejteni azokra a származási országokra, amelyek nem működnek együtt az elutasított menedékkérők hazatelepítésében.

Közös meggyőződés az is, hogy a koronavírus-világjárvány lezárultával még inkább el kell mélyíteni az évek óta jó bajor-magyar rendőrségi együttműködést, a többi között a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnoksággal és az informatikai bűnözéssel összefüggésben - fejtette ki a bajor belügyminiszter a tárca közleménye szerint.

Joachim Herrmann arról is szólt, hogy a Pintér Sándorral folytatott megbeszélésen megállapodtak a bajor-magyar települési, önkormányzati partnerségi kapcsolatok mélyítéséről és további bővítéséről. Az együttműködés részeként 2024-ben megrendezik az első bajor-magyar önkormányzati konferenciát, amelyre meghívják a partneri kapcsolatban álló bajor és magyar önkormányzatok mindegyikét.

Az ilyen kapcsolatok révén "telik meg élettel az európai eszme", ami igen örömteli - mondta a bajor belügyminiszter.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik