Politico: elönti Brüsszelt a szemét

2023. június 05. 11:37

Egyre durvul a helyzet a belga fővárosban.

2023. június 05. 11:37
null

A jelentések szerint visszafelé sült el a belga főváros hulladékcsökkentésre tett kísérletei, ugyanis már-már nápolyi állapotok uralkodnak az utcákon. A Politico brüsszeli lap azt írta, hogy a nemrég bevezetett reform nemhogy tisztábbá tette volna az utcákat, de azok sokkal szemetesebbek lettek, mint korábban. 

A közösségi oldalakat ellepték a képek és videók, melyeken a járdákat elárasztó szeméthegyek láthatók. Etienne Cornesse, a szemétszállításért felelős állami szervezet szóvivője elmondta, hogy akár 24-48 órán át is az utcán hagynak bizonyos szemeteszsákokat, hogy rávilágítsák a helyiek figyelmét, milyen hibát vétettek az új rendelettel kapcsolatban. QR-kódos matricával jelölik a szemetet, amit beolvasva lehet eljutni az új szemétszedéssel kapcsolatos weboldalra. 

– jelezte. 

Az új rendelet arról szól, hogy a Brüsszelben élőknek a szerves hulladékot a járda melletti zsákokba vagy egy közös komposztgyűjtöbe kell dobni. A Politico megjegyzi, hogy míg Amszterdamban vagy Párizsban a föld alatti vagy éppen föld feletti konténerekben végzik a központi szemétgyűjtést, addig Brüsszel kitart amellett, hogy a járdákra kell tenni a kellemetlen szagú szemeteszsákokat. 

– magyarázta a környezetvédelmi miniszter.

Az Eurostat két évvel ezelőtti felmérése szerint a belgák fejenként 759 kilogramm kommunális hulladékot termelnek évente. 

Nyitókép: Jean-Luc Flémal / BELGA MAG / Belga via AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik