„Túl vulgáris és erőszakos” – viccnek indult, de végül tényleg betiltották a Bibliát Utahban

2023. június 04. 18:57

A Szentírást még a nyári szünet előtt el kell távolítani az iskolai könyvtárakból.

2023. június 04. 18:57
null

Utah Davis School iskolai körzetében az összes általános iskolai könyvtárból eltávolítják a Bibliát, mert az „túl sok vulgaritást és erőszakot” tartalmaz.

Az e heti hivatalos döntésre egy szülői beadvány hatására került sor, a tilalom azonnal életbe lépett,

a Bibliákat már a nyári szünet előtt el kell tüntetni az érintett iskolai könyvtárak polcairól.

A panaszt benyújtó szülő Utah állam 2022 márciusában bejelentett azon törvényére hivatkozott, miszerint az iskolákban betiltható minden olyan könyv, amely „pornográf vagy illetlen” anyagot tartalmaz. A beadvány szerint a Biblia mint „a világon az egyik leginkább szexuális jellegű, ráadásul rengeteg erőszakos jelenetet tartalmazó könyv” is ebbe a körbe tartozik, ezért ártalmas az általános és középiskolás gyerekek lelki fejlődésére. 


A beadvány felülvizsgálatával megbízott bizottság a szülői panaszt komolyan vette, és részben helybenhagyta:

az 5–11 éves korosztálynak fenntartott iskolákban ezentúl nem lehet majd megtalálni a keresztény Szentírást,

míg 11 év felett, a középiskolákban továbbra is elérhető marad.

A döntéssel szemben egy másik szülő már fellebbezést nyújtott be, erről jövő héten döntenek majd az illetékesek. Közben az állam republikánus képviselője, Ken Ivory közleményt adott ki, felülbírálva korábbi álláspontját. Előzőleg úgy vélte ugyanis, a beadvány célja csupán a „gúnyolódás” volt a „nem megfelelő” tartalmú könyvek betiltását is szorgalmazó republikánus „kultúrharc” ellen. Az álláspontját csütörtökön úgy módosította, hogy a Biblia valóban „kihívó olvasmány” egy kisgyerek számára, és „a legjobban tanítani és megértetni csak otthon, a kandalló körül, a családban lehet”.

A döntés bejelentése óta a Davis School iskolai körzethez

A kerület szóvivője a Salt Lake Tribune-nak úgy nyilatkozott, e szöveg átvizsgálására újabb bizottság megalakítását tervezik.

A körzetben egyébként nem csupán a Biblia került le a könyvtárak polcairól, hanem egyebek mellett Toni Morrison The Bluest Eye című kötete is. A könyv főszereplője egy afroamerikai kislány, a gazdasági világválság idején játszódik, és a rasszizmus mellett a vérfertőzés, gyerekmolesztálás témáját is érinti.

 

Nyitókép: Szent Biblia egy keresztény kereszttel, Yonne, Franciaország (Godong / Robert Harding RF / AFP)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik