Húsz éve támogat erdélyi diákokat a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület

2023. május 26. 12:22

Több mint 1500 magyar fiatalt támogattak az évek során.

2023. május 26. 12:22
null
Constantinovits Milán

Az erdélyi magyar szórványban felnövő fiatalok gyakran kilátástalan életkörülmények közül indulnak. A zsákfalvakban, kisfalusi környezetben, teljesen román nyelvi közegben élők sokkal nehezebben jutnak el magyar középiskolákba; egyetemi képzésre pedig szinte lehetetlen bekerülniük. Ennek hátterében egyrészt a román közlekedési infrastruktúra hiányosságai, másrészt az anyagi nehézségek állnak, amik számos tehetséges magyar fiatal érvényesülését akadályozza.

Az ő helyzetükön kíván segíteni a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület, amit Péntek János kolozsvári és É. Kiss Katalin magyarországi egyetemi professzor hívott életre éppen húsz évvel ezelőtt. Az elmúlt két évtizedben több mint 1500 magyar fiatalt támogattak, akik

az egyesület segítségével jutottak el az egyetemi diplomáig.

Többen komoly szakmai pályafutást indíthattak így el, van köztük például neurológus kutatóorvos, gyógypedagógus, geodéta, informatikus és lelkész is.

Ez különösen nagy eredménynek számít annak tükrében, hogy – amiképp Péntek János az alapító-elnök elmondta –, a romániai magyar fiatalok mindössze 35%-a jut el egyáltalán az érettségiig, és Románia az utolsók között van a Pisa-felmérések szerint. Az Egyesület jelenleg 320 támogatót koordinál, ám

az anyagi segítség mellett szakmai tanácsadással és pályaorientációval is segíti a fiatalokat.

Az egyesület 2006-tól tagja a Kárpát-medencei tehetségtámogató szervezeteknek, 2009 januárjában csatlakoztak a magyarországi Nemzeti Tehetségsegítő Tanácshoz, amelyet a magyarországi és határon túli, tehetségsegítéssel foglalkozó civil szervezetek alapítottak. 

Képen a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület ösztöndíjasai (forrás: az egyesület Facebook-oldala)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. május 27. 12:33
Novák Katalin https://www.facebook.com/novak.katalin.official/posts/804673757686875 Csíksomlyói búcsú - elindultunk a nyeregbe.
Karvaly
2023. május 26. 16:28
Igaz vagy nem igaz, de amit a szétszóratásban élő zsidókról mondanak, azt alkalmazhatnák a külhonban élő magyarok is: az identitás megőrzése mellett keményen tanulni és dolgozni, hogy bekerülhessenek az egyetemi katedrákra, a bankokba, a médiába, az orvosok, jogászok és bírók közé. Mivel az értelmesebb románok külföldre mennek, és Románia utolsó a Pisa teszten, erre meg is van a lehetőség, különösen, ha a Magyarország meg is adja a segítséget a külhoniak képzéséhez.
Sincero
2023. május 26. 13:21
Ők (is) a magyar jövő részei, zálogai - mi ingyenes és kockázatmentes "hazaszeretetünkkel" elbújhatunk mögöttük Hajrá, magyarok, a Kárpát-medencében!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!