Gulyás Gergely: A kormány meghosszabbítja a kamatstopot, jövőre is lesz extraprofitadó

2023. május 11. 11:00

Kormányinfót tart Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszter csütörtökön 11 órától. A Mandiner folyamatosan frissülő cikkében Ön sem marad le a legfontosabb bejelentésekről és reakciókról! 

2023. május 11. 11:00
null

A jövő évi költségvetés tervezetéről tárgyalt szerdán a kormány, közölte a Kormányinfón Gulyás Gergely, aki hozzátette, számos körülmény nehezíti a tervezést, de a kormány ennek ellenére szeretné, ha a tavaszi ülésszak során az Országgyűlés elfogadhatná a 2024. évi költségvetés tervezetét. Május 30-án benyújtják a költségvetést a parlamentnek, a tervek szerint június 7-én lehet a végszavazás.

Olyan költségvetésre van szükség, ami megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést,

– húzta alá Gulyás Gergely. A kormány csökkenteni szeretné a költségvetési hiányt, ami 2,9% lesz a tervek szerint. A háborús időknek forgatókönyvének megfelelő tervezet születik, ha a háború véget ér és a szankciókat kivezetik, jelentősen megnő a mozgástér, hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Több pénz honvédelemre

A jövő évben eléri, sőt meg is haladja a GDP 2 százalékát a haderőre fordított összeg. Gulyás Gergely ismét jelezte: a kabinet álláspontja a háborúval kapcsolatban változatlan, azonnali tűzszünetre és béketárgyalásra van szükség, ebben pedig a pápa budapesti megnyilatkozásai is megerősítették a kormányzatot. Ezzel a lehető legerősebb morális állásfoglalás erősítette meg a magyar kormány véleményét, mondta.

A kormány döntött a kamatstopok meghosszabbításáról. A háborús inflációt a kamatok gyors növekedése követte, ami jelentősen emelte a vállalkozások költségeit, mutatott rá Gulyás Gergely, aki bejelentette: ismételten a kamatstop meghosszabbítása mellett döntöttek, ami 350 ezer családot véd a magas kamatokkal szemben. A védett hitelállomány meghaladja az 1360 milliárd forintot, 140 milliárd forintnyi inflációs kamatot vett le a családok válláról. Közel 30 ezer kkv közel 1000 milliárd forintnyi hitelállománya esik még a rendelkezés hatálya alá, sorolta a miniszter. 

Amikor az infláció és a jegybanki alapkamat jelentősen csökken (utóbbi 10% alá), akkor fogja csak kivezetni a kamatstopot

a kormány, ehhez egy számjegyű inflációs rátára van szükség. 

Az Országgyűlés elfogadta az igazságügyi törvény módosítását, ezt követően a magyar kormány néhány héten belül mindenben megfog felelni azoknak a brüsszeli kéréseknek, amelyek a kohéziós pénzek folyósításához szükséges, húzta alá Gulyás Gergely. Körülbelül egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek, mondta a miniszter. A magyar baloldal ma mindent megtesz annak érdekében, hogy az ország ne jusson hozzá a támogatásokhoz, emlékeztetett Gulyás, aki arra kérte az ellenzéki politikusokat, ők is álljanak a magyar tanárok és a magyar egészségügy mellé. 

Tolvajra bízzák az ellenőrzést

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter arról beszélt, még nem született végleges döntés a déli körvasút ügyében, amelynek környezetvédelmi engedélyét a főváros kezdeményezésére a bíróság megsemmisítette. A beruházás nélkül a budapesti vasútforgalom nem fejleszthető tovább, hangsúlyozta Gulyás. 

Nem igaz, hogy a kormány nem egyeztet a pedagógusszakszervezetekkel, több mint tíz alkalommal ültek le tárgyalni, mondta a tárcavezető. A szakszervezetek vezetőinek személyes felelőssége van abban, ha azoknak a politikai erőknek nyílt vagy alig burkolt támogatói, akik Brüsszelben akadályozzák a bérrendezéshez szükséges lépéseket, fogalmazott. Kérdésre válaszolva elmondta: abban a pillanatban lehetőség nyílik a pedagógus-béremelésre, ahogy az Európai Bizottság garanciát kapnak az uniós támogatások kifizetésére. Mi állunk a pedagógusok mellett, a brüsszeli bürokrácia és a magyar baloldali képviselők pedig a túloldalon – tette hozzá. 

Sajátos helyzet amikor a pénzügyi ellenőrzést tolvajra bízzák

– mondta Gulyás Gergely arra, hogy Magyarországra látogat május 15–17. között az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottságának a delegációja, Daniel Freunddal és Cseh Katalinnal. Korrekt eljárásra nem nagyon számíthatunk, ahogy erre korábban sem volt példa – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely profinak és kifogástalannak nevezte a rendőrség fellépését a Karmelitánál történt incidensek kapcsán. Az elmúlt 13 év profi rendőrség gyakorlata bizonyította, hogy jogszabályi határokon belül mindenki nyugodtan kifejtheti álláspontját, tiltakozhat a kormány ellen. Egy kérésünk van, hogy ezt jogszerűen tegye – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy építési területre betörni nem az. A miniszter példaként hozta fel az Egyesült Államokat. Mint mondta, ha valaki 

csak hozzáérne a Fehér Ház falához, nem könnygázat kapna, hanem lelőnék.

Marad az extraprofitadó

A választási törvény külföldi kampányfinanszírozást érintő módosításáról kérdésünkre elmondta: továbbra is szeretnék a tavaszi ülésszak alatt beterjeszteni, ha minden a terv szerint halad, május végén, június elején fogadhatják el a módosítást, amit a Fidesz frakciója terjeszt majd be.

A Mandiner kérdésére a miniszter elmondta:

2024-ben is tervezi a kormány extraprofitadó kivetését, de csökkentette mértékben.

Ez a mérték nem mindenkit érint ugyanúgy, de a tervek szerint továbbra is ugyanazoknak kell majd ezt az adót megfizetni. A részleteket a jövő évi költségvetési törvény tartalmazza majd. 

Gálvölgyi János esetéről a miniszter elmondta: vizsgálat kezdődött a Mentőszolgálatnál az ügyben. Annyit tudni egyelőre, hogy az esetet a diszpécser a 2-es prioritási kategóriába sorolta, a művész hozzátartozójának tájékoztatás alapján, aki nem volt akkor Gálvölgyi János mellett. Ezután hívták fel beteg mellett tartózkodó hozzátartozót a pontosítás miatt. Az a kérdés, hogy hibázott-e a mentősirányító, a kategória megválasztásakor.

Ma a hadseregben alapvető változásokra van szükség, ezért is támogatták Böröndi Gábor, új vezérkari főnök kinevezését – mondta egy kérdésre a miniszter. 

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó cikkek

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. május 11. 14:24
Az orbán-rezsimnél nagyobb tolvaj nincs,kedves Gergő!
Coupdetat
2023. május 11. 13:46
"A háború és az elhibázott szankciós politika Európa-szerte példátlan inflációhoz vezetett." Mivel mind a 10 szankciós csomagot aláírta a Kistérségi putyinunk, ezért ő okolható leginkább a "szankciós inflációért" A csuti Ruszkikapca miatt az ország tovább robog a fenntartható visszafejlődés útján.
I.N.R.I.
2023. május 11. 13:28
Kolonicsnál is azonnal, vizsgálat nélkül felmentették az egyik legjobb mentésirányítót. Aztán mikor a mentősök rákérdeztek az illegálisan felhelyezett tapaszokról az akkori Karigeci Baráth Etele aki ezerre a mentőkre akarta kenni az ő általa is felelős sportolóhalált, visszakozott. Vizsgáljanak ki minden aznapi betelefonolását!!!! Az összest! Kiderül, hogy a 80 százaléka indokolatlan mégis mentőt küldenek. Így a maradék indokoltra nem jut. Elég volt az ártalan, megszakadva dolgozók kizsigereléséből!!! Lehet viccelődni a Heti Hetesbe! Hehehe! Fulladol? Hahaha! Kaptá' 5 Pfizert? NEM?!!! Akkó' nincs mentő.... Azokért kell ez akik elszenvedik ezt a regulázatlan rendszert. Most egy "nagy név"...amúgy mikor kisemberek halnak meg miatt, le van szarva az egész! Szánalamas.
salamonhihii
2023. május 11. 12:43
Mandi szerkik nem érzitek ,dugulás van,megint feltört a szar a lefolyóból höhöö...szippantós szoponcokkal feltakarítatni höhöö..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik