A bahmuti szörnyeteg partra szállt

2023. május 25. 12:54

Kérdések, minimális forrásellenőrzés már nincs, a valóság bemutatásának már az igénye sincs meg, marad a szánalmas drukkerújságírás.

2023. május 25. 12:54
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Az oroszok bevették Bahmutot – eddig a nyers valóság. Az összes többi ferdítés, spekuláció, vagy, ha nagyvonalúak akarnánk lenni, körítés, esetleg értelmezési kísérlet.

A szakértők szakértése egy dolog: a jobbakat komoly iskolaévek, terepgyakorlat, jó pár év szakmai tapasztalat segíti a ténymorzsák összegyúrásában – és sokszor még így is egymásnak ellentmondó következtetésekre jutnak, hiszen a megbízható, több oldalról beszerzett információ a háborúk természetéből fakadóan kevés, a dezinformáció, a hamis zászlós műveletek és a közvetett-közvetlen propaganda annál több és harsányabb. A média és a közbeszéd jelentős része viszont a jó és a gonosz meséjére vágyik, az ennél összetettebb értelmezésekre nincs szüksége, sőt:

minden, a saját csapatot biztató b-közép szlogenjeinél bonyolultabb üzenettel szemben hihetetlenül ellenséges.

Manapság leírni, hogy létezik ukrán, illetve ukránpárti nyugati propaganda is, már önmagában főbenjáró bűnnek számít, elvégre ilyen elvetemült aljasságra, mármint tények ferdítésére, ne adj’ Isten, hazudozásra csak a ruszkik képesek.

Mindegy, hogy uborkásüveggel orosz atomtengeralattjárót hatástalanító ukrán néni, a mindennap leszállított nyugati Wunderwaffe, vagy legújabban az ukránpárti kvázi-Wagner, az Orosz Felszabadító Hadtest dicsőítése éppen a téma, minden történetet kötelező elhinni, ami erősíti a narratívát.

Aztán, amikor kiderül, hogy az egyik fele meg sem történt, a másik fele meg igen, de épp ellenkezőleg, s erre még rá is mutat valaki,

csak az összeráncolt szemöldökök maradnak: te oroszpárti vagy?

Az oroszok hazudnak, tudjuk – de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy annak, amit mondanak, mindig az ellenkezője igaz. A moszkvai propaganda persze nyilván totálisabb, a háború óta ritkásabban a szemünk elé kerülő példái alapján valószínűleg sokkal ostobább módon működik, mint a nyugati; aki ellentmond a hivatalos álláspontnak, feltehetőleg, sőt, biztosan nem csak összeráncolt szemöldökökkel és kiközösítéssel találkozik.

De mi nem vagyunk Oroszország, és úgy vélem, sokunk éppen azért ütközik meg bizonyos hasonlóságokon, mert nem is szeretnénk az lenni.

Ma ellenben oda jutottunk, hogy neves lapok kritikátlanul vesznek át mindent, lényegében akármilyen forrásból. Nem csak a – megint csak a háború természetéből fakadóan – hazudozó politikusok állításait és fogadkozásait, vagy éppen egy-egy hadtest szóvivőinek teljesen nyilvánvalóan cenzúrázott közösségimédia-posztjait, hanem úgy isszák magukba még az ismeretlen Telegram- és TikTok-csatornákon keringő rövid, ki tudja hol felvett videókat is, ahol falubolondja-fizimiskájú, krumpliorrú emberek osztják az észt régiós geostratégiai kérdésekben egy terepszínre festett, sáros mopedautó mellett, mintha mennyei kinyilatkoztatásokat hallanának.

Kérdések, minimális forrásellenőrzés már nincs, a valóság bemutatásának már az igénye sincs meg, marad a szánalmas drukkerújságírás.

S ebben is annyira buta sémákat sikerül követni, hogy az emberben egyszerre szólal meg Virág elvtárs hangja, aki a narancsbemutató után elmagyarázza Pelikánnak, hogyan verték át ezzel most jól a kapitalistákat, és derengenek fel a középiskolai emlékek arról, amilyen rugalmasan alkalmazkodtak a párizsi lapok Napóleon visszatéréséhez, onnantól kezdve, hogy a „korzikai szörnyeteg partra szállt”, odáig, hogy „a császári felséget hű Párizsa holnap fogadja”.

A minta most Bahmut kapcsán, de lényegében bármelyik, az oroszok által elfoglalt ukrajnai város esetében ugyanaz, szerintem még a jelzőket sem nagyon cserélgetik hozzá. Ez pediglen a következő (időben haladva onnantól, hogy az oroszok ostrom alá veszik a települést, egyre tarthatatlanabbá válik ukrán részről, végül pedig feladják azt):

A város maga eleinte:

  • „stratégiai jelentőségű” (ekkor még tartják az ukránok és támogatást remélnek)
  • „szimbolikus jelentőségű” (ekkor már értelmetlenül sok a halott)

végül

  • „jelentéktelen” (ekkor már látszik, hogy elfoglalják az oroszok, tehát ki kell őket nevetni, hogy értelmetlenül sok áldozatot hoztak a semmiért)

Ezzel párhuzamosan az ukrán ellenállás

  • „hatékony” (tartják az állásokat)
  • „hősies” (egyre lehetetlenebb helyzetben vannak)

végül

  • „szimbolikus” vagy „kreatív” (a katonák már kivonultak, az ellenállók lapulnak, az ellenállás maximuma egy vörös festékkel leöntött szovjet időkből megmaradt szobor, falfirka, vagy egy kocsmai verekedés, mert valaki Harkovnak mondja Harkivet, vagy fordítva).

Aztán jöhet a következő város, és így tovább.

Kétszáz év múlva biztosan ezen is tudnak majd derülni az emberek, mint a napóleoni idők lapjainak címein.

De most, amikor emberek százai halnak meg nap mint nap a fronton, a legkevésbé van kedvünk nevetni azon, ha megpróbálnak hülyére venni.

És nem, nem csak a ruszkik. Hanem azok is, akik elvileg a sajátjaink.

Nyitókép: az ukrán belügyminisztérium Twitter-oldala

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2023. május 26. 19:53
Milanovic, horvát,de szerb, de yu elnököt idézném. Kako u picku materinu dobijete rat ,ako Rusija ima 6666 atomskog naboja,. Az atomot nem kell lefordítani. A naboj az robbanófejet jelent. A 6666 magyarul 6666.
elfújta az ellenszél
2023. május 25. 22:45
A háborús narratíva bekajálása már a részvétel egy bizonyos fokát jelenti. Márpedig ebből az egészből ki kell maradni, mert semmi jót nem hoz Egybites focidrukkerek ettől élveznek, őket vissza kell zavarni a focipályára
kishal
2023. május 25. 21:39
Sajnos a jobboldalon se látnak tovább a leghangosabbak az orruknál. Nem lesz köszönet abban sem, ha az általuk nagyon kívánt orosz-kínai tandem veszi át az irányítást a bolygónk felett. A birodalmak a csatlós nemzeteket másodrendű, szipolyozásra rendelt társadalmaknak tekintik. Az ázsiai jellem külön megér egy misét, ha megérzi, hogy a fehér ember fölé kerekedett. Szóval, csak pianóban a szurkolással!
Menhetten
2023. május 25. 21:04
Máj. 25: Több orosz konvojt KAPTAK EL ÉS SEMMISÍTETTEK MEG AZ UKRÁNOK. https://www.youtube.com/watch?v=52i-14GPzXQ Slava Ukraini!..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!