Kipaterolná a szíreket Törökországból Erdogan kihívója

2023. április 25. 18:54

Két éven belül.

2023. április 25. 18:54
null

Kemal Kilicdaroglu török ellenzéki elnökjelölt kedden bejelentette, hogy megválasztása esetén minden szíriai menekültet két éven belül visszaküldene saját hazájába.

Mégis mit csinál 3,6 millió szíriai az országunkban?” – hangoztak Kilicdaroglu szavai az Eskisehir tartományban megtartott kampányrendezvényen. Érvelése szerint a menekültek nagy mértékben hozzájárultak az egyre növekvő munkanélküliséghez Törökországban.   

Kilicdaroglu egyúttal óva intette hallgatóságát a szíriaiak elleni rasszizmustól.    

Ugyan nem fejtette ki, miként tervezné végrehajtani a tervét, szakértők már korábban is figyelmeztettek, hogy jogilag nem túl egyszerű rákényszeríteni a szíriaiakat, hogy elhagyják Törökországot és hazatérjenek.    

Törökországban jelenleg egyébként is feszült a hangulat az ott élő menekültekkel szemben, az ország ráadásul egyre nagyobb gazdasági gondokkal küzd. Kemal Kilicdaroglut - a legfőbb ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnökét – hatpárti ellenzéki pártszövetség jelölte Recep Tayyip Erdogan török elnök kihívójaként a május 14-én tartandó elnökválasztásra. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint meglehetősen szoros a verseny Erdogan és kihívója között.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik