Most kiderül, van-e élet a Jupiter holdjain

2023. április 14. 21:41

Pénteken indult útjára a Jupiter holdjait kutató űrszonda, amelynek elkészítésében magyarok is közreműködtek.

2023. április 14. 21:41
null

Útjára indult Európa első Jupiter-szondája, a bolygó jeges holdjait felderítő JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer). A szonda elkészítésében magyar kutatóintézetek és cégek is közreműködtek.

A szondát pénteken, magyar idő szerint 14:15-kor lőtték ki a Francia Guyana-i Kourou közelében található európai űrkikötőből, és várhatóan nyolc év múlva, 2031. júliusában érkezik meg a Jupiterhez.

A JUICE többek között primitív létformák jeleit, valamint az élet létrejöttéhez szükséges feltételeket fogja kutatni a gázbolygón és és annak három jeges holdján (Europa, Ganymedes és Callisto). A szonda a Ganymedes körül fog pályára állni, majd küldetése végén, 2035-ben becsapódik a hold felszínébe.

A Ganymedes a Naprendszer legnagyobb holdja és az egyetlen, amely saját mágneses térrel rendelkezik.

Jeges felszíne alatt feltehetően folyékony vízréteg, egy óceán található.

A fedélzeti műszerek közül a magnetométer (J-MAG) és a részecskesugárzási környezet vizsgálatára készült műszeregyüttes (Particle Environment Package, PEP) fejlesztésében és tesztelésében az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont és az SGF Kft. munkatársai is részt vettek. Az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai pedig a magnetométer adatainak feldolgozásában és értelmezésében vállalnak szerepet. A miskolci Admatis Kft. többrétegű fólia alapú hővédő borítást készített a PEP egyik egységéhez.

A CSFK munkatársaként a küldetésben részt vevő Frey Sándor asztrofizikus írása szerint a JUICE megépítésekor számos technológiai kihívással kellett megbirkózni. Ilyen a Jupiternél található erős mágneses tér és a sugárzási környezet, amelytől minél hatékonyabban meg kell tudni védeni az érzékeny műszereket. A Naptól ekkora távolságban a napelemes energiatermelés is nehézséget okoz, ezért az űrszondára egy 85 négyzetméter összfelületű óriás napelemtábla került. A hőmérséklet a Jupiternél mínusz 230 Celsius-fok, a Vénusz melletti elrepüléskor pedig plusz 250 Celsius-fok is lehet, ami szintén nagy kihívást jelentett a berendezések tervezésekor.

Eddig két (amerikai) űrszonda keringett a Jupiter körül, a Galileo (1995-2003) és a Juno (2016 óta).

A Galileo akkori mérései alapján feltételezik, hogy a jeges felszínű holdak mélyebb rétegeiben folyékony víz található.

Ugyancsak ennek a szondának az eredménye a Ganymedes mágneses terének felfedezése. A most is működő Juno fő eredményei a Jupiter légkörével és a bolygó belső magjával kapcsolatosak. A két amerikai űrszonda eredményei olyan újabb kérdéseket vetettek föl, amelyek megválaszolására a JUICE lehet alkalmas.

Az űrszonda az Európai Űrügynökség (ESA) programja keretében mintegy 1,6 milliárd euró költséggel épült. A JUICE munkálataiba számos más ESA-tagország intézményei is bekapcsolódtak, emellett az amerikai, japán és izraeli űrügynökségek is hozzájárultak a programhoz.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biivisz
2023. április 15. 18:40
"Most kiderül, van-e élet a Jupiter holdjain" Nem most - b.szki -, hanem 8 év múlva. Talán!
szemlelo
2023. április 15. 11:34
Meg kell említeni még egy űrszondát, ami a Jupiternél járt, az európai Ulysses-t. Ennek a feladata nem a Jupiter kutatása volt, hanem az ekliptikából (bolygók keringési síkja) kilépve a Nap "sarki" területeit vizsgálta. A kilépéshez a Jupiter tömegvonzását használta ki 1992-ben. Eközben megfigyeléseket is végzett a Jupiteren. Túlélte a Nap mellett az elhaladást, a pályája során újra megközelítette a Jupitert 2003-ban és újra méréseket végzett. 2008-ra elfogyott a hajtóanyaga, ezért kikapcsolták.
istvanpeter
2023. április 15. 10:20
Ez mind felesleges pénzkidobás. Sokkal értelmesebb volna, ha a kvázi űrkutatásra fordított erőforrásokat a földgolyó komfortosítására használnák fel. Mindenek előtt az összes földművelésre nem használt szabad területet fásítani kellene, valamit ki kellene építeni egy, az egész bolygóra kiterjedő víztározó- és csatornahálózatot!
korona.2.0
2023. április 15. 09:22
Ilyen formájú, állagú ÉLET NINCS SEHOL A VÉGTELEN VILÁGŰRBEN ! EGYEDÜL VAGYUNK ! NINCSENEK, NEM IS VOLTAK ÉS NEM IS LESZNEK ILYEN FÖLDI ÉLETFORMÁK A VILÁGŰRBEN ! NINCSENEK UFO-K ! Továbbá nincsenek szellemek, nincsenek elementálok, nincsen a fizikai életen túl SEMMI. Az ember halálával a TEST és a LÉLEK is örökre MEGSEMMISÜL.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!