Hamis Einstein-idézetet posztolt a Szkeptikus Társaság

2023. április 27. 17:42

Nem voltak elég szkeptikusok a szkeptikusok, akik úgy védik a tudományt, hogy elnöküknek diplomája sincs.

2023. április 27. 17:42
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Nemrég kavarta fel a közéletet, hogy a Szkeptikus Társaság úgy osztott Laposföld-díjat Bagdy Emőke pszichológia professzornak, hogy a társaság vezetőjének még diplomája sincs, azaz képzettség nélkül nyilatkozik tudományos ügyekben.

A társaság Facebook-oldalán csak úgy sorakoznak a neves emberektől származó idézetek. Az egyik Albert Einsteinnek tulajdonított idézet így szól: „Tanulj a tegnapból, élj a mának, reménykedj a holnapban! A legfontosabb azonban, hogy ne hagyd abba a kérdezést!”

A Mandiner megkereste az izraeli Albert Einstein Archívumot, ahonnan arról tájékoztattak minket, hogy az idézet ebben a formájában nem hangzott el. William Mille, a Life magazin szerkesztőjének 1955. május 2-án publikált visszaemlékezésében szerepel egy Einstein-idézet, ami így hangzik: „A legfontosabb, hogy ne hagyd abba a kérdezést. A kíváncsiság létezésének megvan a saját oka.”

A Life 1955. május 2-i száma több oldalt szentelt Einstein halálának.

A szkeptikusok által publikált szöveg második felével kapcsolatban az Albert Einstein Archívum jelezte: nem igazolható, hogy Einstein mondott volna ilyet. 

 

Nyitókép: Pixabay 

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csak szólok
2023. április 28. 18:09
Einstein azt is mondta, hogy a Szkeptikusok Társasága egy trágyadomb, nem érdemes velük szóba állni, mert még a gender filozófiát is támogatják, pedig az egy torz agyszülemény.
Vakfolt
2023. április 28. 06:45
Szóval ne hagyd abba a kérdezést, mert hát a kíváncsiság viszi a tudományt előre, kérdőjelezz meg biztosnak hitt dolgokat, hátha kitalálsz egy jobb magyarázatot vagy megoldást, tűzte zászlajára ez a Prityók csapat, és helyből hülyének találtak egy csomó embert, akik a beszáradt hülye dogmákra mertek kérdezni, és találtak is jobb tudományos megközelítést. Ez a kígyó, farkával a szájában, a libernyák büszkeség példaképe. Mindenki hatalmas tudós, aki nem csinál semmit, csak elismeri a többi hatalmas tudósról, hogy hatalmas tudós.
kaffogó hebrencs
2023. április 28. 06:17
KIt érdekel, mit posztol ez a gyurcsányista szekta? Pont nnyira szketpikusok ezek, amennyire az ellenzékünk toleráns.
tapir32
2023. április 28. 01:37
A Szkeptikus Társaság anakronisztikus tudományelméleti elképzeléseket vall. Ideológiai elkötelezettségüket előbbre valónak tartják a tudománynál. Nem érdemes velük foglalkozni. Ha, a tudomány művelői politikai propagandistává válnak akkor, nehéz lesz az európai társadalmakat fenntartani. A tudomány is egy hagyomány. A tudományba vetett bizalom felszámolása súlyos következményekkel járna. A tudomány szolgál a döntések alapjául. A nyitott társadalom anakronisztikus ideológiájának szószólói a hagyományok felszámolására törekszenek! A hagyományok felszámolása a kultúra és a tudomány felszámolását jelenti. A kultúra nem egyéb, mint az aktuálisan érvényes hagyományok összessége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!