Már 15 ezer pedagógus véleményezte a teljesítményértékelés új rendszerét

2023. március 14. 18:00

Egy korábbi felmérés eredménye szerint a válaszadók 70 százaléka egyetértett azzal, hogy díjazásuk a jövőben vegye figyelembe a teljesítményt – tájékoztatott a Belügyminisztérium.

2023. március 14. 18:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

A tárca közleménye szerint az Oktatási Hivatal március 6-án elektronikus úton juttatta el az intézménytípusoknak megfelelő kérdőíveket a pedagógusoknak, a kérdőív kitöltésére továbbra is van lehetőség. A Belügyminisztérium emlékeztet rá, hogy az új teljesítményértékeléssel kapcsolatban a pedagógusok körében korábban végzett online felmérés eredménye szerint a válaszadók 70 százaléka egyetértett azzal, hogy díjazásuk a jövőben vegye figyelembe a teljesítményt.

Az első részeredmény szerint a válaszadók többsége meghatározó szerepet tulajdonít az értékelési szempontrendszerben az adott intézmény sajátosságainak, és egyetért azzal, hogy a teljesítményértékelés során nem más intézmények pedagógusaihoz, hanem az adott nevelőtestületen belül célszerű viszonyítani az oktató-nevelő munka hatékonyságát. Az értékelésben az igazgató szerepét tartják elsődlegesnek.

A tárca a pedagógusok válaszai alapján dolgozza ki a teljesítményértékelés végleges szempontrendszerét,

ezért a Belügyminisztérium valamennyi pedagógust arra kér, éljen a koncepció véleményezésének lehetőségével, töltse ki a kérdőívet, vegyen részt a hivatás jövőbeli elismerésének kidolgozásában – írják.

A teljesítményértékelési rendszer kialakítása mellett a kormány további pedagógusbéremelést is tervez a háború és a szankciók okozta nehéz helyzet ellenére. Amikor Magyarország megkapja a hazánknak jogosan járó uniós forrásokat, akkor a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű pedagógusbéremelés következhet, ezzel az idei béremelés mértéke – a már megelőlegezett 10 százalék helyett – januárig visszamenőleg 21 százalékos lesz. A következő három évben is folytatódhat a béremelés, amit a kormány 2030-ig a diplomás átlagbér emelkedésével arányosan indexál majd – olvasható a Belügyminisztérium közleményében.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wasserwoman
2023. március 15. 10:15
....
Burmin
2023. március 14. 19:59
Bár nyugdíjas ( friss, de még aktív ! ) vagyok, átküldték a szempontrendszer kérdőívét. Van egy halom állítás és 0-5-ig lehet úgy véleményezni, hogy nem ért egyet, inkább egyetért, jobbára egyetért, nincs véleménye stb. baromság. Megy majd a papírgyártás a vállalással gondolom, erre is lesz majd egy formanyomtatvány amit ki kell tölteni és megy a Klikk-be onnan a magasságos Belügybe. Valaki ezeket a statisztikákat fogja a végtelenségig elemezni. Mondjuk szerényen kérdem, ha valaki 30 évet dolgozott akkor az ugye semmit sem számít, csakúgy mint a portfóliónál, hogy mindenki visszatapsoltak a kezdő vonalra. Azt gondolom a Fidesz képtelen bármit kezdeni az oktatással. Tény a két szakszi is egy kalap szar...
Google
2023. március 14. 19:55
Akik tüntetnek, mintha azért tüntetnének, hogy semmi meg ne változzon, minden maradjon a régi kerékvágásban. Ódzkodnak az újtól.
Sincero
2023. március 14. 18:22
A liberalizmus tönkreverte az oktatást IS. Mindig a tanárokon csattan az ostor, akik harapófogóban vannak egyrészt a diákok/szülők oldaláról, másrészt az iskolavezetés (igazgatók) oldaláról. Minket mérnek azok, akiket nem mérnek, minket hibáztatnak azok, akiket nem hibáztatnak. Mi húzzuk a pedagógiai bürokrácia, felülről a számonkérés, az ezernyi pluszmunka igáját - és a végén minket kaszálnak el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!