A román kormányfő nem teketóriázott: szerinte támogatni kell Moldovát abban, hogy felszabaduljon az orosz befolyás alól

2023. március 27. 17:37

Nicolae Ciuca szerint teljességgel fel kell számolni a múlt század két bűnözője, Hitler és Sztálin szégyenletes egyezményének, a Ribbentrop-Molotov paktumnak a következményeit.

2023. március 27. 17:37
null

A mai politikusok felelőssége, hogy támogassák Moldova európai közeledését, a „káros orosz befolyás” alóli végleges felszabadulását – hangsúlyozta a román miniszterelnök hétfőn abban az üzenetben, amelyet a Besszarábia és Románia 1918-as egyesülésének évfordulója alakalmából hétfőn tett közzé.

Nicolae Ciuca szerint példamutató volt a román szellemiség élni akarása tekintetében az, hogy Besszarábia – a történelmi Moldovának a Prut folyótól keletre található része – 

„a több mint százéves cári uralom és erőszakos oroszosítás ellenére” 1918-ban a Romániával való egyesülés útját választotta.

Felidézte: az 1917-es bolsevik forradalom tette lehetővé Besszarábia önállósulását, majd a chisinaui parlament 1918. március 27-én fogadta el a Román Királysággal való egyesülésről szóló nyilatkozatot. A terület 1940-ig volt Nagy-Románia része, amikor a Ribbentrop-Molotov paktum nyomán Besszarábiát a Szovjetunióhoz csatolták.    

Bár a Szovjetunió 1991-ben megszűnt, Oroszország továbbra sem hajandó kiengedni szorításából az ideiglenesen elfoglalt területeket, és régi rossz szokásáról, az erőszak alkalmazásáról sem tett le, miként azt Ukrajna esete is bizonyítja” – állapította meg a román kormányfő. 

Ciuca szerint teljességgel fel kell számolni a múlt század két bűnözője, Hitler és Sztálin szégyenletes egyezményének, a Ribbentrop-Molotov paktumnak a következményeit.

Úgy értékelte: ma azt a mai politikusi közösséget kell segíteni, amelyik Chisinaut visszafordította a demokrácia, az európai közeledés és román identitás útjára, amely - Besszarábia és Románia egyesülésének évfordulója előtt néhány nappal – „a történelmi igazságot helyreállítva” a román nyelvet tette meg a Moldovai Köztársaság hivatalos nyelvévé. Bár nem munkaszüneti nap, Romániában 2017 óta nemzeti ünnep március 27-e, Románia és Besszarábia (a mai Moldovai Köztársasággal nagymértékben azonos terület) 1918-as egyesülésének napja.

(MTI)

Nyitókép: MATEUSZ WLODARCZYK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

 

***

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-Zsolt-
2023. március 27. 21:10
Magyarországot is támogatni kell abban, hogy felszabaduljon az orosz befolyás alól!
lendvaiildiko
2023. március 27. 20:33
Ha Beszarábia a fasiszta kommunista kooperació kovetkeztében veszett el Románia számára, akkor Románia Moldávia bekebelezésekor visszafoglalja Ukrajnátok Beszarábia déli tészét? Ez ugyanis ma a haladó és velejéig demoratikus Ukrajna része (Budzsak, keresztény török népességgel)
letsgobrandon
2023. március 27. 19:58
a regáti lepra
Odone Ricci
2023. március 27. 19:54
A kevert lakosú országokban az anyanyelv is fontos tényező. A modovai nyelvet a románok nem ismerik el, ehelyett az idén a román lett a hivatalos nyelv, Kisinyev pl. szakított az oroszokkal, inkább Romániához tartoznának, mert EU-tagország, jobban járnának vele. A szakadár Transnistriában, mely függetlenítette magát Moldaviától inkább oroszul, ukránul és moldaviai nyelven beszélnek. Az ENSZ azonban nem ismerte el mint önálló államot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!