Az amerikai drón és az orosz vadászgép háttere: üzentek az oroszoknak, hogy „itt vagyunk, húzzátok meg magatokat”

2023. március 18. 21:50

Az incidens előzményeiről és összefüggéseiről ír a Világgazdaság.

2023. március 18. 21:50
null

A Világgazdaság arról ír, hogy pár nappal az incidens előtt egy feltehetően atomfegyverekkel felszerelt B–52H amerikai stratégiai nehézbombázó minden korábbinál közelebb repült a Balti-tengeren Szentpétervárhoz. A szokásoktól eltérően nem kapcsolta ki a jeladóját – így üzent az oroszoknak: itt vagyunk.

Nyilvánosságra hozták azokat a videófelvételeket, írják, amelyek amerikai források szerint bizonyítják, március 14-én egy orosz elfogó nehézvadászgép, egy Szu–27-es hátulról rárepülve megsemmisített egy nagy méretű, több tonnás amerikai felderítő-hírszerző-csapásmérő drónt, egy Kaszást (MQ-9 Reaper), amely amerikai források szerint nemzetközi vizek felett repült. Moszkvai források szerint az amerikai drón berepült az orosz Flight Information Zone – Repülésinformációs Terület (FIZ) – zónába. Az eset az amerikai–oroszországi kapcsolatok új mélypontját jelenti – és

komoly mértékben megnöveli a két atomfegyver-szuperhatalom katonai összecsapásának a veszélyét.

A VG hangsúlyozza: az oroszok megtalálhatták a Kaszás roncsait 850-900 méter mélyen, 60 kilométerre az egyik legnagyobb orosz haditengerészeti bázistól, Szevasztopoltól.

Az oroszok korábban közölték, ki akarják emelni a lezuhant amerikai pilóta nélküli gépet. Az amerikaiak – Lloyd Austin védelmi miniszter és Szergej Sojgu oroszországi kollégája nem publikált tartalmú telefonbeszélgetését követően – közölték: tudják, hogy hol történt az eset. Elismerték, hogy a térségben nincsenek amerikai hadihajók, de „sok barátunk van arrafelé, ők segíthetnek” – jelezték. Nyilván a fekete-tengeri NATO-államokra, a legnagyobb flottával, a roncskiemeléshez szükséges berendezésekkel, hajókkal rendelkező törökökre, esetleg a románokra, bolgárokra és a nyugati katonai szervezet küszöbén álló Grúziára gondolhattak. Ám a közelben ott az oroszok szevasztopoli bázisa (amelyet még a Krím tényleges ukrán területként bérbe adott Moszkvának 2014 előtt), ahol feltételezhetően megvannak a roncskiemelés, tengeralattjáró-mentés technikai eszközei, víz alatti robotok.

Két nappal korábban

Egy olasz weboldal, a The Aviationist szúrta ki, írják, hogy két nappal a fekete-tengeri drónincidens előtt egy – feltehetően

atomfegyverekkel felszerelt B–52H amerikai stratégiai nehézbombázó minden korábbinál közelebb repült a Balti-tengeren Szentpétervárhoz.

Ezzel mintegy 100 kilométerre megközelítette Vlagyimir Putyin oroszországi elnök szülővárosát. A B–52H egyike annak a négy hasonló típusú amerikai nehézbombázónak, amelyeket az ukrán háború miatt az USA-ból 2023. február végén átvezényeltek Európába, a spanyolországi Morón légibázisra.

Összefüggések

Egyes feltételezések szerint

a B–52H Szentpétervár-missziójának köze lehetett a két nappal későbbi, a Fekete-tenger Krím félszigeti szakaszán történt drónlezuhanáshoz

– noha ezt egyik fél sem erősítette meg mindeddig. A B–52H Szentpétervár-misszióját vélhetően az az amerikai szándék motiválta, hogy teszteljék Moszkva reagálását. Az amerikai nehézbombázó olyan közel repült Szentpétervárhoz, hogy levegő-föld

atomrobbanófejes rakétái kevesebb mint egy perc alatt elérhették volna az öt és fél milliós nagyvárost.

A március 11-i légi útján a B–52H amerikai bombázó a NOBLE61 hívójelet használta. A gép a szokásostól eltérően, az oroszországi tengeri határ megközelítésekor nem kapcsolta ki transzponderét, a radar-válaszjeladó berendezését, amely „láthatóvá” teszi a légi járművet a gépkövető szolgálatok, például a Flightradar számára is. Ezzel üzenték az oroszoknak, hogy „itt vagyunk, húzzátok meg magatokat” – mondta a lapnak egy repülésügyi szakértő.

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rizsa
2023. március 20. 11:36
Az oroszoknak van a belgorod nevű szuper tengeralattjárója . Oda kell küldeni amerika partjához. Csak , hogy érezzék a törőgést.
monuskaroly
2023. március 19. 16:55
Húzzátok meg magatokat, különben még több drónt zuhantunk a tengerbe!!!!!
roccobaba
2023. március 19. 15:11
Az orosz nép sokat megért és sokat látott nemzet. Nem kell félteni őket. Itt félni valója azoknak kell, akiknek keves ilyen tapasztalata van, de az eszet ők akarják osztani. Csúnya vége lehet.
Taksony
2023. március 19. 13:08
„itt vagyunk, húzzátok meg magatokat”, úzente az amerikai drón, mielőtt a ruszkik belenyomták a tengerbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!