Valóban laborszökevény volna a covid? – szakértőt kérdeztünk

2023. március 02. 11:41

Az amerikai energiaügyi minisztérium arra a következtetésre jutott, hogy a Covid-járvány nagy valószínűséggel egy laboratóriumból szivárgott ki. Rusvai Miklós mondta el a véleményét a Mandinernek a fejlemények kapcsán.

2023. március 02. 11:41
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

A napokban bombaként robbant: immár az amerikai energiaügyi minisztérium is arra a következtetésre jutott, hogy a Covid-járvány nagy valószínűséggel egy laboratóriumi szivárgás miatt alakult ki – derül ki a Fehér Háznak és a kongresszus kulcsfontosságú tagjainak nemrég átadott titkosszolgálati jelentésből.

Baleset, nem baleset?

Az új jelentés rávilágít arra, hogy a hírszerző közösség különböző részei hogyan jutottak teljesen más-más következtetésre arról, mégis honnan eredhet világjárvány.

Az energiaügyi minisztérium most új állásfoglalásával a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) mellé állt. Emlékezetes: az FBI már jóval korábban állította, hogy a vírus valószínűleg egy kínai laboratóriumban történt baleset révén terjedt el. Ugyanakkor négy másik ügynökség, valamint egy nemzeti hírszerző testület még mindig úgy ítéli meg, hogy a vírus valószínűleg természetes úton terjedt, kettő pedig továbbra sem foglalt egyértelműen állást.

Az energiaügyi minisztérium nem hirtelen ötlettől vezérelve változtatott álláspontján: új hírszerzési információkat kapott, és azért fontos, mert az ügynökség jelentős tudományos szakértelemmel rendelkezik, és felügyeli az amerikai nemzeti laboratóriumok hálózatát, amelyek közül néhányban fejlett biológiai kutatásokat végeznek, vagyis: van némi rálátása a témára.

Az FBI korábban „mérsékelt bizalommal” arra a következtetésre jutott, hogy a világjárvány valószínűleg egy laboratóriumi szivárgás eredménye volt, és továbbra is kitart ezen álláspontja mellett. A tisztviselők nem közölték, hogy kiadják-e a jelentés titkosítás nélküli változatát.

– reagált a hírre Rusvai Miklós. Mint a virológus hozzáteszi, ő továbbra is 80-85 százalékos esélyét látja annak, hogy a vírus természetes eredetű, tehát valahogyan állatról tevődött át az emberre. Míg annak, hogy a vírus szándékosan került a légkörbe, nullától három százalékos valószínűséget ad. Szerinte a laborszivárgás jó eséllyel benne van a pakliban, de még mindig nem bizonyosodott be. „Vagyis ez még nem általánosan elfogadott nézet” – mutat rá a szakértő. Mint virológus hozzáteszi, az amerikai szaktárca nyilatkozatával a laborszökevény-elmélet csak egy újabb támpontot kapott, ha úgy tetszik ez is csak egy újabb vélemény a sok közül – hűti a kedélyeket.

A laborszökevény-elmélet

Már a járvány kitörésének pillanatától elterjedt a gyanú, hogy a vírus nem természetes eredetű. A „laborszökevény-elmélet” hívei abból indulnak ki, hogy amikor egy laboratóriumban a denevérvírusokat tanulmányozták, korábban minden különösebb extra óvintézkedés nélkül tették ezt, hiszen úgy tudták, a denevérvírusok közül nem volt emberre veszélyes. Ez szerintük potenciálisan számos vészhelyzethez vezethetett banális balesetekből is: például valamelyik labormunkás elejtette a lombikot, a vírust pedig belélegezte valaki, akinek aztán a szervezetében emberi vírussá alakult át a kórokozó. Utána kikerült a laboratóriumból, tehát egy véletlen laboratóriumi fertőzés következtében az ott dolgozó emberekről jutott ki a külső világba – magyarázza a lehetséges egyik forgatókönyvet a virológus.

Ezt az elméletet támasztja alá szerinte, hogy még az első hivatalosan elismert eset előtt három – a Vuhani Virológiai Intézetben dolgozó – labormunkás orvosi kezelésre szorult légzőszervi betegséggel. Ezt tekinti bizonyítéknak az amerikai Energiaügyi Minisztérium is, aminek felügyelete alá számos víruslaboratórium is tartozik.

„Mindenesetre azt tudni kell, hogy az említett beteg labormunkások leletei és mintái sem állnak rendelkezésre, tehát nem tudjuk, hogy ők valóban covidban szenvedtek-e” – mutat rá. „Csak azt tudjuk, hogy légzőszervi betegségben szenvedtek” – hangsúlyozza.

Kérdés, hogy ez valamikor nyilvánosságra kerül-e”, teszi hozzá.

Nyitókép: Han Bing / cnsphoto / Imaginechina via AFP

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2023. március 04. 12:49
békét
sersem4
2023. március 02. 20:41
Nem. Ez nem egy SZTK kaki turkáló laborja volt. A wuhani labor P4 besorolású volt. Nincs magasabb biztonsági fokozat.
nuknuk
2023. március 02. 17:17
Mondjuk a "spanyol náthát" - kb. 20 millió halott - is az USA katonák hurcolták be az I. VH alatt Európába. Tagadták persze bőszen, de ma már nyílt titok. Nincs ellenkező vélemény.
Namond
2023. március 02. 16:36
A Vuhani Virológiai Intézetben amerikai megrendelésre kutattak denevér vírusokat, amerikai a vonatkozó szabadalom is. A Vuhani Virológiai Intézetben amerikai megrendelésre végzett kutatást rendszeresen ellenőrizte a megrendelő és kutatási mintákat vitt haza ellenőrzésre. Véletlen, hogy a katonai versenyre érkezett amcsik közül többet légzőszervi megbetegedéssel kezeltek. Leehetetlen, hogy a csapattal együtt kutatási kapcsolattartó is érkezett. Véletlen, hogy a Covid a Floridai székhelyű az óta környezetvédelmi/egészségi kockázat veszély miatti bírságok miatt becsődölt Carnival Corporation és leányvállalatai (Princes és Costa Cruises) luxus üdülő hajói útvonalai mentén terjedt el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!