Várhelyi Olivér Törökországban: Az én generációm még nem látott ilyen pusztítást

2023. február 23. 21:10

A földrengés sújtotta Törökországban tett látogatást Várhelyi Olivér uniós biztos, ahol a svéd EU-elnökséggel egy nagyszabású nemzetközi támogatói konferenciát jelentett be.

2023. február 23. 21:10
null

A földrengés sújtotta Törökországban tett látogatást Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos. Várhelyi elmondta: a Bizottság 5,5 millió eurót biztosított első lépésben, de személyes látogatása során is meggyőződött arról, hogy ez nem elegendő a pusztítás okozta károk mérsékléséhet, illetve a helyreállítás megkezdéséhez.

Várhelyi a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az Európai Bizottság készen áll minden tőle telhetőt megtenni, hogy segítsen, mi pedig

készek vagyunk részt venni új házak, új iskolák, új kórházak, új óvodák építésében, hogy visszatérhessen a normális élet ezekbe a régiókba.

A magyar biztos a svéd EU-elnökséggel közösen támogatói konferenciát szervez az újjáépítés segítése érdekében. Várhelyi szerint ez a konferencia példátlan erőfeszítés lesz a nemzetközi közösség részéről az újjáépítési gyakorlat megsegítésére és érdemi hozzájárulására. Ezzel a konferenciával mozgósítani akarjuk a nemzetközi közösséget – hangsúlyozta a biztos.

Várhelyi Olivér törökországi útja során találkozott Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel is, akit az EU részéről támogatásáról biztosított; mint elmondta: együtt kell éreznünk Törökországgal, támogatásunkról és szolidaritásunkról biztosítani őket, hogy segítsünk túljutni ezen.

Várhelyi a sajtótájékoztatóján kiemelte az eddigi uniós erőfeszítéseket is; az uniós biztos elmondta: 21 tagállam küldött kutató-mentő csapatokat gyors segítségképpen. Több mint 1750 ember érkezett a helyszínre a földön 111 keresőkutyával, és ők segítettek életeket menteni a nagyon fontos első 72 órában.

Nyitókép: Adem ALTAN / AFP

Témához kapcsolódó videós tartalmunk: 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. február 24. 20:22
Gyakorlásképpen az Amerikai Kongresszus felállhatna, és részvétét fejezhetné ki Erdogannak, heves kézszorításokkal, hátlapogatással, öleléssel. Úgy, mint az ukrajnai halottak fölötti sopánkodáskor. Ja, és forint is legyen annyi támogatásként. És az Unió dettó. Élet, élet..
LancelotDuLac
2023. február 24. 11:05
"Az én generációm még nem látott ilyen pusztítást " akkor menj haza nézd meg mit művelt a kormányod Magyarországgal.
Lajoss
2023. február 24. 11:05
Még hány hülye van?
Nannyó
2023. február 23. 21:21
A svéd EU-elnökséggel... vajon mit szól ehhez Erdogan?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!