Szijjártó-interjú, mérlegen a háború, Hodász-ügy és világkereskedelmi kilátások – megjelent a Mandiner!

2023. február 23. 12:49

Hogyan igyekszik az orosz partnereket a béke irányába mozdítani Szijjártó Péter? Milyen hatással volt az orosz-ukrán konfliktus a magyar belpolitikára? Itt az új hetilap!

2023. február 23. 12:49
null

Más szemüvegén keresztül nem tudjuk és nem is akarjuk nézni a világot – mondja Szijjártó Péter. Hogyan igyekszik az orosz partnereket a béke irányába mozdítani? Milyen a kapcsolata lengyel, német és ukrán kollégájával? Mi kerül több millió forintba egy repülőúton? Ezen a héten a külgazdasági és külügyminiszterrel olvashatnak címlapos interjút.

Vezércikkünkben, az Első karakterben Constantinovits Milán ír az egy éve kitört háború kapcsán Kárpátalja élni akarásáról.

Közélet 

Országos ismertsége és politikai véleménynyilvánításai miatt az egyházi berkeken kívül is nagy port kavart Hodász András kilépésének híre. A távozó pap ősszel még csendes évre vonult volna, mostanra azonban a végleges kilépés mellett döntött. Közélet rovatunkban körüljártuk az egykori sztárpap történetét, és igyekeztünk a dolgok mögé is nézni.

Hogyan viszonyuljon Magyarország az orosz–ukrán háborúhoz, milyen szerepet kell betöltenie a konfliktusban? E tekintetben jelentősen eltér a kormány és az ellenzék narratívája. Elemzők segítségével vizsgáltuk meg, hogyan befolyásolta az egy éve tartó háború a magyar politikai életet.

Erős francia–német szövetség nélkül az uniós intézmények valós gondok helyett álproblémákkal foglalkoznak” – fogalmaz publicisztikájában Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszter.

Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója a miniszterelnök évértékelőjéről írja: „Továbbra is a nemzeti érdekből következik minden kormányzati lépés, legyen szó nemzetpolitikáról, családtámogatásokról vagy a rezsicsökkentésről”.

Külhon & Külföld

A külhon rovatban az úzvölgyi temető történetéről olvashatnak.

Egy éve dúl az 1945 óta nem látott méretű, nyílt háború a szomszédunkban. A halottak és sebesültek száma sok százezer, városok tucatjait rombolta földig az orosz hadsereg – de minden, amit az eltelt tizenkét hónapban a képernyőkön láttunk, csak a felszín. Külföld rovatunkban Demkó Attila értékelte az elmúlt év eseményeit, Somkuti Bálint pedig a háború közvetlen katonai, hadviselési történéseit és tanulságait foglalta össze.

„A keleti szlávok történelmi léptékű tragédiája, ami történik. És mi sem tudunk kimaradni a következményeiből” – írja Rajcsányi Gellért véleménycikkében.

Makronóm & Sport

A sportújságírás messze túlmutat a statisztikák bebiflázásán, és helye lehet a világ szociális és politikai folyamatainak jobbító előremozdításában – ezt üzenik a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség által alapított Sportmédiadíj idei pályaművei. Sport rovatunkban Csisztu Zsuzsa helyszíni beszámolóját olvashatják a szervezet spanyolországi végrehajtó bizottsági üléséről.

Makronóm rovatunkban bemutatjuk, hogy a világkereskedelem hogyan alakul át az elkövetkező időszakban.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés 

A nemzetközi konszenzus szerint a Föld legfőbb problémája a túlnépesedés. Egy bombasztikus új könyv szerint azonban nem kevesebb, hanem több gyermek születésére van szükség az innovációs teljesítmény növeléséhez, az előttünk álló kihívások leküzdéséhez – Böszörményi Nagy Gergely ezen a héten a Superabundance című könyvet ajánlja.

Olyan pusztító földrengések után, mint amilyen február elején rázta meg Törökország és Szíria határvidékét, vissza-visszatérő módon felmerül a kérdés: vajon lehetett-e sejteni, hogy emberéletek tízezreit követelő földmozgás közeledik? Tudomány kisrovatunkban jártuk körbe a kérdést.

Nem szereti a skatulyákat, és nem is lehet igazán beskatulyázni, annyiféle szerepben láthattuk már színpadon és filmben egyaránt. Most éppen a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház új bemutatójában, A miniszter félrelépben mutatja meg egy még újabb oldalát. Adorjáni Bálinttal ennek apropóján beszélgettünk élet rovatunkban nyitottságról, hitről, bocsánatkérésről és megbocsátásról.

A rovatban programajánlóval készültünk, és a Tár című filmet ajánljuk.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Nagy Koppány Zsolt ír arról, milyen szülőként szurkolni a lelátón.

Fotó: Földházi Árpád

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
felcsutfan
2023. február 23. 19:56
Petike is érzi már, hogy rövidesen más, fontos beosztásba fogják helyezni.
olajfa1
2023. február 23. 19:03
Péter egyedül többet tesz Európa érdekébe mint az egész EU Eva Kailivel és apjával együtt!... További sok sikert kívánok!
Takagi
2023. február 23. 18:41
Péter a király!
Lajoss
2023. február 23. 14:00
Világjáró vakegér..értelme semmi..költsége annál több..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!