Veszprém, Európa kulturális fővárosa

2023. január 25. 19:37

2023. január 25. 19:37
Navracsics Tibor
Navracsics Tibor

Tudom én, hogy nehéz izgalmas kezdőmondatot találni egy olyan esemény felvezetéséhez, amelynek bekövetkeztét már bő négy éve tudjuk. Mégis, az eltelt négy év – sőt majdnem két évtized – minden várakozása és izgalma ebbe a látszólag unalmas mondatba sűrűsödik: tizenhárom évvel Pécs után ismét egy magyar városnak, Veszprémnek jutott az elismerés, hogy Európa kulturális fővárosa lehessen.

Amikor Melina Merkuri görög színésznő, kulturális miniszter javaslatára 1985-ben elindult a kezdeményezés, a cél annak felmutatása volt, hogy Európa nemzeteit és térségeit sokkal több szál fűzi egybe, mint amennyi elválasztja őket egymástól. 
Az azóta eltelt kevesebb mint negyven év alatt hatvannégy város viselhette a címet, most pedig – hivatalosan január 1-jétől, gyakorlatilag pedig a január 21-ei megnyitótól – szülő­városom, Veszprém hatvanötödikként Európa kulturális fővárosa.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!