Lengyelország Leopard tankokat ad Ukrajnának

2023. január 11. 17:57

Andrzej Duda lengyel elnök bejelentett.

2023. január 11. 17:57
null

Lengyelország úgy döntött, hogy nemzetközi koalíció keretében Leopard harckocsikat ad át Ukrajnának – jelentette be szerdán a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv) megtartott lengyel-litván-ukrán államfői csúcstalálkozón Andrzej Duda lengyel elnök.

A lengyel államfői hivatal honlapján közvetített, Volodimir Zelenszkij ukrán és Gitanas Nauseda litván elnökkel közös sajtóértekezleten Duda egy zászlóaljnyi Leopard harckocsit említett.

A lengyel hadsereg esetében egy harckocsi-zászlóalj 14 darab harci járművel van felszerelve.

A lengyel elnök közölte: Lengyelország nemzetközi koalíció keretében akarja átadni a hadi felszerelést. E keretben Lengyelország döntést hozott az első harckocsi-csoport szállításáról, amely felszerelés „remélhetőleg a más államok által felajánlott Leopard- és egyéb harckocsi-zászlóaljakkal együtt hamarosan megerősíti Ukrajna védelmét” – jelentette ki Duda.

Jakub Kumoch, a lengyel elnöki hivatal külügyi irodájának főnöke hétfőn jelezte a német gyártmányú Leopard-2 típusú harckocsik átadását, de aláhúzta: Lengyelország az ezzel a harci felszereléssel rendelkező nyugati országok széles koalíciójában tenné ezt.

Duda a fellépésében felidézte: Ukrajna orosz megtámadása után Lengyelország már T-72 szovjet típusú harckocsikat, lőszert, Krab önjáró lövegeket és Grot rohamlövegeket is szállított Ukrajnának.

(MTI)

Nyitókép: Wojtek RADWANSKI / AFP

Összesen 210 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2023. január 12. 21:54
Egyelőre a németek nem járultak hozzá az átadáshoz! Félnek, hátha az ukránok jó pénzért eladják az oroszoknak. Akár 1 pld.-t is!
KBA98
2023. január 12. 16:52
Nekem személy szerin lengyel eleim vannak, de lassan a tagadásba megyek át!
Jason Bourne
2023. január 12. 14:24
14 db, mint zászlóalj? Inkább századnyi az.
dezodor
2023. január 12. 11:03
9M123 Hrizantyema kedveli ezt. Bár a passzív védelem miatt kevesebb is elég lesz. Vagy ha belefut egy Grad sorozatba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!