Erdélyi szociológus: Akár 1 millió 150 ezer magyarunk is lehet

2023. január 07. 20:30

Kiss Tamás szerint fenntartásokkal kell kezelni a 2022-es román népszámlálás statisztikai hivatal által közölt adatait.

2023. január 07. 20:30
null

Fenntartásokkal kell kezelni a 2022-es népszámlálásnak a statisztikai hivatal által közölt, különösen bizonyos megyék migrációs nyereségére vonatkozó adatait” – mondta a Krónikának Kiss Tamás erdélyi szociológus. A valóságban ugyanis nemcsak a 19 milliós népességszám kisebb, mint amit a cenzus mutat, hanem minden bizonnyal a korfa is kedvezőtlenebb.

Amit biztonsággal tudunk adatolni, az a természetes népmozgalmi veszteség, vagyis hogy miként viszonyul egymáshoz a születéseknek és a halálozásoknak a száma. Ha megvizsgáljuk a 2011-es népszámlálás óta eltelt 10 évet, akkor azt látjuk, hogy Romániának 640-645 ezres vesztesége van ebből kifolyólag, ennyivel haladta meg az elhalálozások száma a születésekét. Ha elfogadjuk a 19 millió fős népességszámot, akkor ez azt jelenti, hogy a migrációs veszteség az elmúlt 10 évben csupán mintegy 423 ezres volt” – világít rá a szociológus.

Kiss Tamás szerint román államnak és a társadalomnak is alapvető érdeke, hogy Románia súlya – amit népességszámban is mérnek, nem csak gazdasági teljesítőképességben – ne csökkenjen az Európai Unión belül.

Csökkenő gyerekvállalási kedv és migráció

Romániában 1992 óta észlelhető negatív természetes népmozgalmi egyenleg. Amint feloldották a rendszerváltás után az abortusztilalmat, és gyakorlatilag megszűnt a népesedéspolitika a '90-es években – amikor ez egyáltalán nem volt prioritás –, hihetetlenül gyors termékenységcsökkenésnek lehettünk tanúi” – mondja.

Ma 1,6-os lehet a romániai termékenység, vagyis mélyen az egyszerű reprodukciós szükséges szint alatt van.

„A második ok nyilvánvalóan a migrációs veszteség, mert általában a fiatal, illetve aktív korú népesség vándorol el” – teszi hozzá.

A szociológus szerint mindez azt jelenti, hogy a szociális ellátórendszer, valamint a nyugdíjrendszer fenntartása az egyre fogyatkozó aktív népességre hárul, amelynek tagjai közül ráadásul nagyon sokan valójában külföldön dolgoznak, és csak kisebb arányban fizetnek itthon egészségbiztosítást, nyugdíjjárulékot. Tehát amellett, hogy a korfák eltolódása, az elöregedés miatt ezek az ellátórendszerek nehezen fenntarthatók, a külföldi vendégmunkával összefüggően a másik probléma, hogy nagyon sokan vannak olyanok, akik öregkorukra, vagy pedig betegség esetében gyakorlatilag kiesnek ezekből az ellátórendszerekből.

Kiss Tamás kitér arra is, hogy a román statisztikai hivatal népszámlálással kapcsolatos közleménye azt mondja: közel egymillió fő – tehát a teljes megszámolt népesség közel 5 százaléka – nem került lekérdezésre, sem az online kitöltési formában, sem a kérdezőbiztosok nem keresték fel őket.

Akár 150 ezer is lehet az „ismeretlen etnikumú” magyar

Ha azt a hipotézist állítjuk fel, hogy a magyarok a megkérdezett, a nemzetiséggel rendelkező népesség arányának megfelelően vannak reprezentálva ezen a közel 2,5 milliós népességen belül,

Persze abban az esetben, ha tényleg itthon vannak életvitelszerűen, és elfogadjuk a 19 milliós népességszámot” – magyarázza a szociológus, aki szerint a magyarok pontos lélekszámát akkor fogják tudni pontosabban, amikor lesznek területileg bontott adatok, és meg tudják becsülni, hogy a nemzetiségükről nem nyilatkozók közül mennyi lehet magyar.

Kiss Tamás szerint körülbelül 85 ezer fő lehetett az erdélyi magyarok természetes népmozgalmi vesztesége. Ami azt jelenti, hogy a magyarok természetes népmozgalmi vesztesége arányaiban jóval nagyobb volt, mint a teljes népességé. Ez a korábbi népszámlálásokon is így volt.

Öregebbek a magyarok, emiatt többen halnak meg

A magyarok kedvezőtlenebb korszerkezete, nagyobb elöregedése elsősorban annak tulajdonítható, hogy a '80-as, '90-es években kevesebb magyar gyerek született, kisebb volt a termékenység, illetve azokban az évtizedekben nagymértékű volt az elvándorlás.

Ezért rosszabb most is a magyarok korfája az országos átlaghoz képest,

és emiatt jelentősen nagyobb a természetes népmozgalmi veszteség.

A szociológus rávilágít: van egy másik tényező is, ami gyakorlatilag identitásváltást feltételez, és legalább 15 ezres veszteséget jelenthet. „E téren három relációról beszélhetünk: a magyar–cigány, a magyar–sváb és a magyar–román relációról. Azt látjuk, hogy van 32 ezer magyar anyanyelvű románk, és mintegy 4 ezer magyar anyanyelvű németünk. Utóbbiak száma 2011-hez viszonyítva csökkent, körülbelül ugyanolyan arányban, mint a magyar népességé, ebből a relációból nagy veszteség/nyereség nem volt. Mintegy 400 körüli roma-telep van Erdélyben, ahol a domináns nyelv a magyar, összesen mintegy 110 ezer magyar anyanyelvű romáról beszélünk, ennek az egyharmada vallotta magát romának, a maradék pedig magyarnak, vagy pedig a nemzetiség nélküli kategóriába tartozik. Ez a 15 ezer fős veszteség minden bizonnyal a magyar–román relációból adódik:

– fejti ki Kiss Tamás.

Nyitókép: Nyitókép: Henning János / MTI

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2023. január 08. 07:54
Az erdélyi medvék , tudnak - e románul ?
helemba
2023. január 08. 07:13
800.000-nél nincs több, a többi cigány.
Láncfűrészes Attasé
2023. január 08. 05:12
Magyarunk - egy baj van ezzel, hogy ők nem a mi magyarjaink, ők nem hozzánk tartoznak, hanem Romániához.
vajda
2023. január 08. 05:12
Időnként becsönget családi házunkba egy-egy roma ezzel a felvezető szöveggel: - Elnézést kérek a zavarásért, székelyudvarhelyi magyar ember vagyok.... Itt szoktam őket félbeszakítani azzal, hogy ha Székelyudvarhelyen annyival több magyar lenne, mint ahány roma hozzám becsönget, az bizony jó lenne. Egyébként egy részük eladni akar valami bóvlit (ez szegény édesanyán hímezte), vagy megélhetésükhöz kérnének szerény adományt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!