Drágul a dohányzás

2023. január 20. 10:39

Jelentősen megugrik az úgynevezett hevített termékek ára februártól.

2023. január 20. 10:39
null

Februártól a hevített dohánytermékek jövedéki adója változik, az Európai Bizottság pedig már tárgyal az emelésről a hagyományos dohánytermékek esetén is, néhány hónapon belül a cigaretta ára is jelentősen növekedhet – adta hírül a Világgazdaság. 

Mint a lap írja: a dohánytermékek ára többféle adót tartalmaz, ezek közül a két legfontosabb a jövedéki adó és az áfa. Az áfa néhány kivételtől eltekintve 27 százalék Magyarországon, és a végső, fogyasztói nettó árra kell felszámítani. Ebből következik, hogy az áfa a már jövedéki adót is tartalmazó eladási árra vetítve fizetendő, hiszen a végső eladási árnak minden költséget figyelembe kell vennie. 

Miért emelkedik?

A Világgazdaság ismertetése szerint a jövedéki adó és a dohányzás kapcsolatában az EU kettős minimummértéket határoz meg: legalább 90 eurónak kell lennie 1000 szálanként, és el kell érnie az eladási ár 60 százalékát (ez utóbbi alól mentesül az a tagállam, ahol a jövedéki adó eléri a 115 eurót 1000 szálanként).

A cigaretta árának változása egyrészt abból adódik, hogy a minimumösszeget folyamatosan emeli az EU – és ezt a következő hónapokban tovább fokozhatja –, másrészt a forint árfolyamának romlásával a minimum jövedéki adó forintban kifejezett összege akkor is emelkedik, ha egyébként az EU által meghatározott, euróban kifejezett érték nem változik.

Nyitókép: Fabian Sommer / DPA / AFP

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. január 20. 14:34
A nagydohányosok (napi 1 doboz) kb. tíz évvel rövidítik meg életüket. Aki szeret élni, mérsékelje az ivászatot-evészetet, sportoljon vagy mozogjon, legyen hasznára másoknak, ne dohányozzon, méginkább ne drogozzon, inkább szellemileg képezze magát. Ez a hosszabb élet titka ... és a jószerencse.
Búvár Kund
2023. január 20. 13:09
Nem érint. Soha nem is érintett, senkit a családból. Helyette elutaztuk az árát, amit egész évben költöttünk volna rá. Javaslom másnak is!
Neville
2023. január 20. 12:44
Jaj de imádom a sok okoskodó kommentelőt, aki ilyenkor örömködik, hogy mást megszopatnak, mert ő nem dohányzik. Nem baj, a feketekereskedelem megint jól jár, sokeszűek.
Darren
2023. január 20. 12:14
Szerencsére nem kötelező ilyen módon mérgezni magunkat, de legalább van bevétele az államnak is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!