Rengeteget olvasott, életvitelét tekintve konzervatív volt, és nem húzott hasznot a politikából – Megadjáék is megemlékeztek TGM-ről

2023. január 19. 11:03

„Mondjuk ógörögül nem hívjuk harcba a proletariátust” – mondta a vasárnap elhunyt filozófusról Megadja Gábor.

2023. január 19. 11:03
null

Negyedórát szentelt a vasárnap elhunyt Tamás Gáspár Miklós életművének a szerda esti műsorukban Bódi Ábel és Megadja Gábor. A két jobboldali megmondóember hosszan méltatta a kolozsvári születésű filozófust.

„Más kaliber volt, mint a többi baloldali értelmiségi. Igazi közíró ( public intellectual) volt, ahogy mindig aláírta cikkeit. Egyben aktivista is volt, rengeteg tüntetésen mondott beszédet. 2000-ben lépett ki az SZDSZ-ből, szóval azt azért nem olvasnám rá, hogy hasznot húzott a politikából, sőt. Őt ez nem érdekelte” – mondta Megadja Gábor.

Hozzátette: annak ellenére hogy szórakoztatott, tipikusan az az értelmiségi volt, akinek világmegfejtései távol álltak a valóságtól.

„Mondjuk ógörögül nem hívjuk harcba a proletariátust” – utalt TGM fogalmazásmódjára és szókészletére Megadja Gábor, majd kiemelte: TGM rengeteget olvasott annyit, hogy „ha tele lenne ez a szoba, akkor összesen sem olvasnánk annyit".

Bódi hozzátette még, hogy TGM konzervatív is volt, életvitelét tekintve legalábbis. Felidézett egy városi legendát, miszerint TGM a pizzériában mindig Margherita pizzát kért, „mert az az olasz munkásosztály pizzája”.

Meghalt Tamás Gáspár Miklós

Elhunyt Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró, a demokratikus ellenzék egykori oszlopos tagja, az első szabadon választott parlament képviselője, 74 éves volt - számol be a 24.hu. A portál azt is megírja, hogy Tamás Gáspár Miklós 1948. november 28-án született Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen szerzett filozófiai diplomát 1972-ben.

Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fouche
2023. január 19. 19:11
Az általam ismert legműveltebb humorista volt. Én remekül szórakoztam az eszmefuttatásain. Tiszteletre méltó, hogy a "jókor volt jó helyen" helyzetet, a '90-es években nem arra használta, hogy a zsebeit tömködje, mint újdonsült politikus társai. Vélhetően átérezte a munkásosztály tragédiáját, amelyet számos gazdasági szektor -- bányászat, kohászat, etc. -- összeomlása okozott. Morálisan messze felette állt a társainak. És ez utóbbi nem kevés! R.I.P.
Akitlosz
2023. január 19. 16:51
"Rengeteget olvasott" Az még nem lett volna baj. Sőt! Azonban rengeteget írt is. "nem húzott hasznot a politikából" De igen. SZDSZ-es országgyűlési képviselő volt.
Lajoss
2023. január 19. 16:10
Megadja Gábor..ne röhögtessetek..szegény Gazsi..
nuknuk
2023. január 19. 14:15
Én még emlékszem a szamurájkardos cigányra. Megszúrt egy másik cigányt és mindenki kedvenc Tamás Gazsija már ugrott is, hogy "rászizmus" tombol Magyarországon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!