Armanit visel, de a tervezők pikkelnek rá – íme Giorgia Meloni stílusa

2023. január 19. 19:24

Egyenes, szőke bobfrizura, Armani-kosztüm és igényes, de nem kifejezetten stílusos megjelenés – így jellemezhető az első női olasz miniszterelnök stílusa, amelyet Kovásznai Andreával elemeztünk a Kifutóban.

2023. január 19. 19:24
null

Szalai Laura és Kovásznai Andrea írása

„A méltán híres olasz divatiparnak a tavalyi választásokig nem igazán volt konfliktusos kapcsolata az ország vezetői posztjára pályázó politikusokkal, ezt a „békebeli” állapotot szüntette meg Giorgia Meloni színre lépése” – mondja lapunknak Kovásznai Andrea stílustanácsadó. Felidézi, hogy javában zajlott az olasz választási kampány, amikor szeptemberben, a milánói Fashion Week idején

több olasz dizájner az Instagram-oldalán fordult követőikhez, arra buzdítva őket, hogy ne szavazzanak Melonira és pártjára,

a jobboldali Olaszország Fivéreire. Többek között a Valentino és a Versace divatház képviselői bizonygatták oldalaikon, hogy a politikus által képviselt értékekkel nem szabad azonosulni, és az emberi jogokat igenis meg kell védeni a választáson. „Hasonló esetre máshol volt már példa korábban, emlékezzünk csak Donald Trump megválasztására, amikor is több tervező bejelentette, hogy nem hajlandó öltöztetni a first ladyt, Melania Trumpot” – idézi fel a szakember. Hozzáteszi, gyakori jelenség, hogy híres tervezők öltöztetik a politikusokat és segítenek olyan arculatot kitalálni, ami hozzájárulhat a pártjuk pozicionálásához. Például a korábbi amerikai first lady, majd külügyminiszter és elnökaspiráns Hillary Clintont Ralph Lauren öltöztette és öltözteti a mai napig, és köztudottan szívélyes kapcsolatot ápolnak egymással.  

Három kosztüm a beiktatásra

Visszatérve Melonira, kifejezetten a stílusára is tettek kritikus megjegyzést: a Dior ház olasz művészeti igazgatója, Maria Grazia Chiuri az újdonsült miniszterelnök öltözködéséről azt mondta a Milano Finanza Fashion-nek:

„Nem úgy tűnik, mint akinek stratégiája lenne, inkább a saját választására hagyatkozik, nem használja a divat nyelvét”.

Bár a divat nagyjai érzékelhetően nem szívlelik Melonit, a politikusnő kedvence Giorgio Armani, előszeretettel viseli a legendás tervező kosztümjeit. „Állítólag ő maga ment be egy Armani üzletbe és vásárolt magának három darab kosztümöt a beiktatására, két feketét és egy mélykéket. Ezeket azonban nem a divatház tervezte neki, és arról, hogy az ő ruháit viselte a közéleti szempontból kétségtelenül fajsúlyos eseményen, egyáltalán nem kommunikált Armani. Érzékelhetően nem büszkélkedik azzal, hogy a miniszterelnök kedvenc márkájának számít” – mutat rá a stílustanácsadó. Egyébként 2017-ben Giorgio Armani volt az a tervező, aki a Melania Trump öltöztetése kapcsán kirobbant vitában azt mondta: miért ne öltöztetne egy gyönyörű nőt, ha az megkéri erre? „Az én munkám az emberek öltöztetése, ez messze túlmutat a politikán” – fogalmazta meg korábban a hitvallását. „Ez egy intelligens hozzáállás, nem állt bele a divatvilágban eluralkodott sárdobálásba. Armani egyébként egy globálisan ismert és elismert név, a szakma divatfilozófusa, higgadtságáról és botránymentes működéséről híres, a márka óriási hatalomra tett szert a divatiparban. Így elképzelhetőnek tartom, hogy Meloni részéről tudatos döntés az iránta való hűség, azzal a céllal, hogy azonos benyomást keltsen a maga világában, a politikában” – mutat rá Kovásznai Andrea.

Stílusváltás a választás után

„Giorgia Meloni kemény jobboldali politikus, s ezt a megjelenése is tükrözi, például a gyakran viselt fekete kosztümjei is ezt igazolják”  – idézi fel. Nem volt ez azonban mindig így: a szakértő emlékeztet, hogy a kampányai során még nagyon színesen, nőiesen öltözködött a politikus. „Nem vetette meg az izgalmas és kockázatosabb kombinációkat, feltűnő ékszereket viselt. Korábban az öltözködése tudatosságot mutatott, például a komor színek helyett almazöldben, rózsaszínben, lilában, élénkpirosban jelent meg, egyértelműen azt üzenve: látható akarok lenni a választóim számára. A beiktatása után viszont erős stílusváltást figyelhettünk meg nála, vélhetően a protokoll stábja hatására is: nem szerepelnek nőies attribútumok az öltözékében, maszkulin megjelenésre váltott.

Ő az általa képviselt értékek és politikája révén akarja érvényesíteni magát” – hívja fel a figyelmet.

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Ideális piros, apple watch és sneakerek

Kétségtelenül meglepő, hogy az első női olasz miniszterelnök nem akar stílusos lenni, ettől függetlenül a viseleteibe a stílustancsáadó szerint nem lehet belekötni. „Megjelenése tekintélyelvű, professzionális kormányzásról akar üzenni; az Armani kosztümökben komoly, drámai nő benyomását kelti. Meloni öltözékének elemei rendszerint a laza nadrág, nadrágkosztüm, emellett fekete és fehér ingeket hord. A kemény viselet diszharmonikus eleme egyedül a makramé, trikolór csipkekarkötője, amit gyakran visel. Emellett megjelenik nála a garbó, ami ugyancsak kicsit kilóg, hiszen ez a ruhadarab az olaszoknál kifejezetten trendinek számít, egyfajta életérzést közvetít. Olaszországban egy klassz nadrág egy garbóval, blézerrel maga a stílus. Míg nálunk évszakos viseletnek számít, ők képesek nyáron is viselni és izzadni benne, csak hogy jól nézzenek ki. Így elképzelhető, hogy Meloni ilyen formában mégiscsak csempészni akar egy kis stílust a megjelenésébe” – mutat rá.  A szakértő ugyanakkor kiemeli, hogy a fekete nem áll jól neki, inkább a sötétkék passzol hozzá, amivel ugyanazt a drámai hatást tudja elérni, mint a fekete színnel. „A halvány pasztell színek, a szürke legyengíti őt. Ezzel szemben nagyon tetszik, amikor pirosat visel, az igazi ferrari piros ragyogóan mutat rajta” – fogalmaz.

Meloni egyébként nem akarja „kirakatba rakni” a luxust:  például drága órák helyett apple watchot visel, ami tudatos lépés lehet a részéről a gazdasági válság közepén. „2018-ban erősen kritizálták őt a dizájner táskái miatt, ezektől meg is vált és helyettük helyi olasz, kézműves piacokon beszerezhető táskákat viselt a kampányban. Nagyon figyel arra, hogy a nép emberét reprezentálja, nem akar hibázni” – hangsúlyozza Kovásznai Andrea. Kitér arra is, hogy szeret sportcipőket is hordani többféle színben, kedvenc darabjai az Alexander McQueen snekarek, amiket a parlamentben is szokott viselni.  

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

 

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. január 20. 09:32
Olaszország gondjai.
Odone Ricci
2023. január 20. 08:33
A politikusnők nem divatbabák. Különösen nem 45 év felett. Igy van ez Giorgiaval, akit ugyan elegánsan öltöztetnek, de nem járt divatbemutatókra, hasonlóan volt ez Angelával. Christine jóval korosabb, de rajta látszik a született elegancia, mert jómódban született és él. Nyugtával dicsérjük vagy kritizáljuk a napot, várjuk ki a végét, bár ebben a nagy nemzetközi bizonytalanságban nehéz bármit is jósolni.
olajfa1
2023. január 20. 08:10
A korának és a stílusának, és beosztásának teljesen megfelelően öltözködik!
BlancoAgilon38
2023. január 20. 04:24
Melonit ki nem hagynám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!